Bez imuniteta: Specijalni sud može uhapsiti odmah Haradinaja, Ljuštakua i ostale

Na pitanje može li doći do hapšenja trenutne političke strukture na Kosovu predsednik ORV-OVK Gucati kaže da nemaju podatke ko će biti uhapšeni.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/STR
Ilustracija: EPA-EFE/STR

"Nezvanične informacije koje imamo o hapšenjima pokazuju da ona mogu početi vrlo brzo zbog velike učestalosti poziva na razgovor. Ne možemo imenovati visoke ličnosti jer ne znamo koje su to", precizirao je on, prenosi Kosovo onlajn.

Hapšenje Ramuša Haradinaja, Samija Ljuštakua, Silejmana Seljimija ili Rustema Mustafe ne isključuje advokat Tome Gaši, akreditovan od Specijalnog suda.

On je za Ljajmi rekao da niko nema imunitet od hapšenja, uprkos funkciji koju je obavljao i koju trenutno obavlja.

"Niko nema imunitet na bilo kakva hapšenja, bez obzira na funkciju koju su obavljali od 1. januara 1998. do danas, jer su to poslanici kosovskog parlamenta nažalost odlučili 3. avgusta 2015. Tačno je da je povećan broj pozivnica u poslednje vreme, ali još ne znamo tačan broj intervjuisanih“, navodi on.

Gaši kaže da je do sada, prema informacijama, u svojstvu osumnjičenih, saslušano više od 100 pripadnika OVK, a uskoro se očekuju i optužnice.

Potvrđuje da će biti i hapšenja.

“Prve optužnice se mogu očekivati uskoro, ali sigurno će biti i hapšenja. Međutim, niko osim Specijalnog tužilaštva neće znati tačne datume. Svako ko nađe svoje ime u izveštaju Dika Martija, može očekivati da će na spisku ispitanika videti svoje ime. Specijalni sud se nikada neće zatvoriti bez intervjuisanja svih onih koji su pomenuti u izveštaju Dika Martija. Moramo imati na umu da ni Tužilaštvo ni Sud nisu obavezni da objave imena onih koji su pozvani na razgovor“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu