Tramp čestitao rođendan Netanjahuu

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je 70. rođendan svom bliskom savezniku, premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, preneli su izraelski mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tramp je zahvalio Netanjahuu za njegovo "snažno rukovođenje i lojalno prijateljstvo", nazivajući ga jednim od svojih najbližih prijatelja.

"Nikada nije bilo produktivnijeg vremena u izraelsko-američkom partnerstvu i ja znam da će uslediti još mnoge pobede", napisao je Tramp u pismu datiranom 21. oktobra, kada je Netanjahuov rođendan.

"Jedva čekam nastavak uspeha koje ćemo postići radeći zajedno", dodao je predsednik SAD u pismu Netnjahuu koji se, međutim, bori za svoje političko preživljavanje.

Netanjahuova politička budućnost je nejasna pošto nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju posle izbora 17. septembra na kojima nije bilo jasnog pobednika.

"Vi ste sjajni!", dodao je Tramp u rukom pisanoj poruci na kraju pisma, a Netanjahu je odgovorio, zahvalivši američkom predsednika za "tople reči" što je večeras objavio na Tviteru, ocenivši da veze sa SAD "nikada nisu bile jače".

Pre izraelskih izbora u aprilu, Bela kuća je učinila nekoliko poteza koji su ocenjeni kao izrazi nastojanja da se osigura Netanjahuova pobeda: između ostalog Tramp je priznao suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni i bio domaćin Netanjahuu na ceremoniji potpisivanja dekreta o tome u Beloj kući.

A pred septembarske izraelske izbore, Netanjahu je rekao da ga je Tramp podržao i da jevrejska država nikada nije imala većeg prijatelja u Beloj kući, ali njihovo prijateljstvo koje je bilo važan deo propagande tokom Netanjahuove predizborne kampanje, nije bilo dovoljno da mu osigura peti premijerski mandat.

Sada, posle Netanjahuovog neuspeha, očekuje se da će njegov glavni politički rival, vođa saveza partija centra "Plavo-belo", Beni Ganc dobiti mandat da u roku od 28 dana pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu