Dogovor Erdogana i Putina: Povlačenje kurdskih boraca u roku od 150 sati

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Sočiju da je postigao dogovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Chirikov, Pool
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Chirikov, Pool

Dogovor je da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na severoistoku Sirije u roku od 150 sati.

"Gospodin Erdogan mi je detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom", rekao je Putin posle razgovora sa Erdoganom.

Na zajedničkoj konferenciji posle razgovora s Putinom, Erdogan je rekao da će period od 150 sati - nešto više od šest dana, početi da teče sutra u podne.

Turska i Rusija će potom organizovati zajedničke patrole, naveo je Erdogan.

Sporazum Turske i Rusije usledio je odmah pošto su kurdske snage objavile da su se povukle iz oblasti na severoistoku Sirije za koju je Ankara tražila da bude očišćena od kurdskih boraca.

Ruski predsednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

Kurdske snage tvrde da su završile povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima završile su povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom pre večerašnjeg isteka primirja postignutog uz posredovanje SAD, izjavio je danas visoki zvaničnik te jedinice Redur Halil.

Halil je međutim rekao da turska vojska i njeni saveznici, borci sirijske opozicije, nastavljaju operacije na severoistoku Sirije, izvan zone povlačenja SDF.

On je kazao da su njegove snage poštovale primirje koje ističe večeras u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i povukle borce izvan pogranične oblasti između mesta Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih 120 kilometara.

Halil je naveo da je turska vojska nastavila napade i izvan te oblasti i zauzela 15 kurdskih sela kod grada Kobanija i da nastavlja da napreduje.

Turska je 9. oktobra počela ofanzivu protiv Kurda na severoistoku Sirije, a po sporazumu o primirju koje je u četvrtak postignuto uz posredovanje SAD, kurdske snage su morale da napuste deo uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare.

Ankara je zapretila da će obnoviti ofanzivu ako se kurdske snage ne povuku.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Donalda Trampa potvrdio je večeras da su se SDF povukle iz oblasti na severu Sirije koju Turska želi očišćenu od kurdskih boraca.

To znači da su kurdske snage poštovale uslove primirja, par sati pre njegovog isteka.

Petodnevnu pauzu turske ofanzive dogovorili su potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu