Istraživali smo: Postupak protiv profesorke Popović u fazi formiranja stručne komisije

Ukoliko se utvrdi da je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović prisvojila rad preminulog kolege, biće primenjene sankcije usled povrede Etičkog kodeksa.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/B92/Arhiva
Screenshot/B92/Arhiva

B92 je istraživao u kojoj fazi je postupak protiv profesorke Popović, pokrenut pred stručnom komisijom zbog navodnog prisvajanja rada i prevoda pokojnog kolege prof. dr Stojana Babića u poslednjem izdanju udžbenika "Međunarodna ekonomija".

Na pitanje upućeno Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu o trenutnom sprovođenju procedure utvrđivanja činjenica, dekan ovog fakulteta, profesor Branislav Boričić, odgovorio nam je da je "postupak u fazi formiranja Stručne komisije" i da je procedura jasno definisana pravilnicima i statutima Univerziteta i fakulteta.

Istraživali smo šta to znači.

Prema članu 133 koji se odnosi na krivična dela i povredu Kodeksa profesionalne etike, lice koje je pravosnažnom presudom osuđeno za falsifikovanje ili primanje mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi ne može steći zvanja nastavnika, odnosno saradnika, a ukoliko je zvanje već stečeno, Senat, odnosno nastavno-naučno veće fakulteta donosi odluku o zabrani obavljanja poslova nastavnika, odnosno saradnika, čime licu prestaje radni odnos u skladu sa zakonom.

Kodeks profesionalne etike Univerziteta u Beogradu donosi se u cilju očuvanja dostojanstva profesije, te bilo kakvo plagiranje, lažno autorstvo, izmišljanje, krivotvorenje rezultata i autoplagiranje nije dozvoljeno u naučnoistraživačkom radu.

Član 22 Kodeksa jasno definiše plagiranje kao predstavljanje tuđih ideja ili tuđeg rada, u celini ili delovima, bez navođenja izvornog autorstva, odnosno, protivzakonito prisvajanje tuđih intelektualnih tvorevina i naučnih rezultata i njihovo prikazivanje kao svojih.

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, zahtev za utvrđivanje plagijata se dostavlja nastavno-naučnom veću radi imenovanja Stručne komisije koja ima najmanje 3 člana iz odgovarajuće naučne oblasti, od kojih je najmanje jedan zaposlen na drugoj visokoškolskoj ustanovi.

Stručna komisija vrši procenu originalnosti i u roku od 60 dana od dana svog imenovanja dostavlja Etičkoj komisiji obrazloženo stručno mišljenje, a ona u roku od 15 dana sastavlja izveštaj sa mišljenjem i dostavlja ga dekanu.

Ukoliko se utvrdi povreda etičkih načela, Statut Univerziteta u Beogradu predviđa mere javne osude zbog povrede Kodeksa i u najtežem slučaju oduzimanje zvanja.

Postupak po zahtevu

Da podsetimo, profesorki Danici Popović i njenoj asistentkinji Jeleni Rašković se stavlja na teret da su prilikom izdavanja dopunjenog izdanja udžbenika "Međunarodna ekonomija" grubo zloupotrebile i plagirale prevod prof. dr Stojana Babića, koji je preminuo u septembru 2018. godine.

Do prošle godine na Ekonomskom fakultetu se koristio prevod udžbenika autora Dominika Salvatorea, u čijem predgovoru je bilo navedeno da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, a narednih 10 Popovićeva. Ove godine je iz dopunjenog izdanja istog udžbenika izbačen Babić kao prevodilac i redaktor, zbog čega je novo izdanje okarakterisano kao plagijat.

Nakon formiranja, nezavisna stručna komisija bi trebalo da uđe u fazu pisanja objektivnog izveštaja, koji će biti dostavljen Etičkoj komisiji. Ukoliko se utvrdi odgovornost, može da usledi disciplinski postupak.

Zahtev za utvrđivanje plagijata podneo je student Aleksandar Jakšić, koji se već u javnosti oglašavao po ovom pitanju.

Prema navodima iz medija, Etička komisija je utvrdila da je Jakšićev zahtev uredan i potpun, pa je tražila izjašnjenje od profesorke i asistenta. Pošto su njihove izjave bile nedovoljno argumentovane, komisija je pozvala Nastavno-naučno veće da pokrene postupak za utvrđivanje plagijata i zloupotrebe autorskih prava protiv profesorke i njenog asistenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu