"Pokušavaju da se istorija prekroji, ovo je način da se borimo protiv toga" FOTO

Beograd -- Povodom 75. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas je na Groblju oslobodilaca Beograda održana centralna manifestacija obeležavanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bb
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bb

Pročitajte još:

Spomen-ploča crvenoarmejcima, koncert ruskog ansambla na Trgu Republike FOTO/VIDEO

Tokom manifestacije, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, odate su državne i vojne počasti i položeni venci nastradalima u borbi za slobodnu prestonicu Srbije.

Osim ministra, vence su položili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana, kao i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a i građani.

Ministar Ðorđević je u izjavi medijima, nakon upisivanja u Spomen knjigu oslobodiocima Beograda kazao da je prošlo 75. godina od kada su heroji dali svoje živote kako bi prestonica Srbije i cela zemlja bila oslobođena od nacističkog okupatora.

"Verujem da će sećanje na sve one koji su dali živote, ne samo u Drugom svetskom ratu, već i u Prvom svetskom ratu i ratovima devedesetih, dobiti drugačiju dimenziju, jer nam je želja da to sećanje na njih bude opomena svima nama i budućim generacijama da ne smemo da dozvolimo da se takve stvari dešavaju našoj zemlji", naveo je ministar.

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Ukazujući na to da je Groblje oslobodilaca Beograda dobilo potpuno drugačiji izgled, Ðorđević je podsetio da je to samo prva faza i istakao da je to najmanje što je država i Vlada mogla da učini za one koji su se borili.

"Verujem da će svi naši memorijali u skorijem vremenu dobiti izgled sličan ovome i da ćemo kao narod biti ponosni na to kako se ophodimo ne samo prema spomenicima, već će to pokazati i našu brigu i sećanje na sve one koji su dali živote za našu zemlju", kazao je ministar.

Ðorđević je zahvalio svima onima koji su dali živote i koji su se borili kako bismo mi danas, kako kaže, imali slobodu.

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Gradonačelnik Radojičić je naveo da iako je prošlo 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu još uvek se sećamo divnih ljudi koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo.

Podsetio je da je oko 3.000 naših boraca poginulo, kao i oko 1.000 boraca Crvene armije.

"Ovo je momenat da se ponovo setimo i naših saveznika, koji su nam pomogli u tom teškom trenutku da zajedno omogućimo pobedu nad mračnom silom koja se bila nadvila nad svetom i Evropom", kazao je gradonačelnik.

Radojičić je ukazao na to da je važno da se sećamo tih događaja i zbog naših predaka i svih onih koji su dali svoje živote, ali i zbog budućih generacija.

"Svedoci smo trenutka da pokušavaju da se istorija prekroji i da poluistinama činjenice se promene. Ovo je način da se borimo i protiv toga i protiv svih tih zlih sila koje na taj način ostavljaju prostora da se tako strašne i užasne stvari eventualno mogu ponovo dogoditi", kazao je Radojičić.

Dodao je da je važno da se kao narod sećamo svih događaja u istoriji i da šaljemo poruku svima da je srpski narod slobodoljubiv narod i da je Beograd slobodoljubiv grad i da ćemo se uvek boriti za slobodu.

"Sloboda je nama izuzetno važna. Još jednom svim ljudima koji su dali svoje živote za oslobođenje Beograda zajedno kažemo hvala", zaključio je Radojičić.

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Predsednik gradske Skupštine Nikodijević naveo je da u burnoj i bogatoj istoriji Beograda postoji puno važnih i različitih događaja, ali da je svakako 20. oktobar jedan od najvažnijih datuma i datum na koji smo najponosniji.

Izrazio je zadovoljstvo što država ponovo na dostojanstven način, brojnim manifestacijama, obeležava Dan oslobođenja Beograda, navodeći da smo se u jednom delu svoje istorije stideli da kažemo da smo bili na strani pobednika i antifašisti.

Podsećajući da je juče u Beogradu bio predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, upravo u čast oslobođenja Beograda, prisustvovao brojnim manifestacijama, Nikodijević je kazao da je to upravo dokaz koliko velike i napredne zemlje posvećuju pažnje pobedi nad fašizmom.

"Čitav moderan, posleratni svet nastao je na idejama protiv fašizma, na idejama slobode, jednakosti i solidarnosti među ljudima, državama i narodima. Ne treba da se stidimo svoje uloge, mi smo kao država dali ogroman doprinos pobedi nad fašizmom. Gotovo 10 odsto stanovništva tadašnje Kraljevine Jugoslavije je poginulo boreći se za slobodu i protiv okupatora", kazao je Nikodijević.

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Istakao je da je značajno da mi negujemo i obeležavamo datume iz Drugog svetskog rata i borbe protiv fašizma kako ne bismo došli u situaciju da neki drugi kradu našu istoriju i hvale se žrtvama koje su dali upravo Srbi.

"Srbi su bili najbrojnije partizanske snage u svim bivšim jugoslovenskim republikama i doprinos koji je Srbija dala u borbi protiv fašizma je ogroman i to ne smemo da zaboravimo i moramo na svakom mestu sa ponosom da ističemo da ne bi drugi bili veći antifašisti od nas iako su u pojedinim delovima istorije bili na strani okupatora", kazao je Nikodijević.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Ta operacija, kao deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, nadovezivala se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji, a nastavljena je proterivanjem neprijatelja kroz Srem.

Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanele su u toj operaciji težak poraz nacističkom okupatoru, oslobodile Beograd i veliki deo Srbije.

Beogradskom operacijom okončana je i 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu