Osetljivo pitanje o kom se u američkoj javnosti retko priča; "Ne potvrđujemo, niti demantujemo"

Loši odnosi SAD i Turske zbog turske ofanzive u Siriji vraćaju pitanje - treba li SAD da uklone nuklearne bombe koje su odavno raspoređene u bazi u Turskoj?

Izvor: Beta
Podeli
Getty images/Adam Berry / Stringer
Getty images/Adam Berry / Stringer

O ovom osetljivom pitanju se u američkoj javnosti retko priča, navodi agencija Beta.

To je komplikovana stvar iz više razloga, uključujući i činjenicu da je dugogodišnja politika američke vlade da ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu. I pored toga, gotovo da je javna tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, na jugu Turske.

Predsednik Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o bezbednosti bombi odgovorio da je "siguran u to".

Turska, saveznica u NATO, prema nekim navodima je domaćin američkim nuklearnim bombama već 60 godina. Bombe bi u slučaju nuklearnog rata izbacili američki avioni. Aranžman s bazom Indžirlik je deo politike NATO kojom se Turska i druge članice povezuju sa ciljem saveza da se rat spreči preko relativno male količine nuklearnog oružja stacioniranog u Evropi. Uklanjanje tog oružja bi zbog toga predstavljalo diplomatski problem.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Indžirliku neposredno ugroženo, ali su odnosi Vašingtona i Ankare možda i na istorijskom minimumu a rat u Siriji je postao još kompleksniji i nepredvidljiviji. Indžirlik se nalazi oko 150 milja od granice sa Sirijom.

Američko-turski dogovor o privremenom zaustavljanju turske ofanzive protiv kurdskih boraca u Siriji je možda usporio pogoršanje odnosa dve zemlje ali su oni sveukupno veoma loši.

"Putanja njihovog ponašanja tokom poslednjih godina je bila užasna. Hoću reći, oni ispadaju iz zapadne orbite", rekao je u nedelju američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši da je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos više puta ponovljenim američkim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila da obustavi kupovinu ruskog PVO sistema S-400. To je bio veliki udarac za američko-turske odnose i mnogi u SAD su se zapitali da li je Turska pouzdan saveznik.

Nekadašnji američki ambasador u Turskoj Erik Edelman, koji je takođe zvaničnik u Pentagonu, u petak je izjavio da veruje da je nuklearno oružje u Turskoj bezbedno i da je njegovo premeštanje rizično.

"Ne zalažem se za preduzimanje koraka koji bi potencijalno mogli da usmere razmišljanje Turske na razvoj sopstvenog nuklearnog odvraćanja", rekao je Edelman i dodao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takvu mogućnost pomenuo u septembru.

Ipak, neki američki eksperti za kontrolu naoružanja tvrde da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO.

Pentagon je odbio da komentariše.

"Američka politika je da niti potvrđujemo niti demantujemo prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj opštoj ili određenoj lokaciji. SAD ne govore o premeštanju nuklearnog oružja, kapacitetima za njegovo skladištenje u SAD ili u inostranstvu niti o planovima za bilo koju od tih aktivnosti", rekao je portparol Pentagona Juraja Orland.

Nuklearne bombe u Turskoj su deo mreže od oko 150 komada američkog nuklearnog oružja u Evropi. Eksperti navode da su one, pored Turske, raspoređene u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu