"Neka o Hrvatskoj odlučuje nova EK"

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija protiv toga da o ulasku Hrvatske u Šengen odlučuje sadašnja Komisija koju vodi Žan Klod Junker.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC

Te bi to trebalo prepustiti idućem sastavu Komisije.

"Slovenija je protiv toga da Komisija čiji mandat uskoro završava o tome odučuje, time bi se morala baviti iduća Komisija", kazao je slovenačkim novinarima Šarec koji je učestvovao na samitu EU.

Dodao je kako je o tome razgovarao na marginama skupa evropskih čelnika, ali nije želeo da otkrije s kim, prenosi Hina.

"To danas ne mogu da komentarišem jer ne bi bilo svrsishodno, ionako je previše toga već u medijima, na društvenim mrežama, rekao je Šarec.

"Naše stajalište je jasno, a to je da Komisija o tom pitanju ne sme odlučivati politički", kazao je Šarec, a na pitanje ima li informacije da će odluka Komisije zaista biti "politička", dodao: "Nemamo nikakvih posebnih informacija, ali i mi svašta možemo čuti".

Šarec je poslednjih nedelja više puta istakao slovenačke rezerve o tome da sadašnja Komisija odlučuje o hrvatskoj spremnosti za ulazak u šengenski prostor, pojašnjavajući da bi u slučaju da odluka bude "politička", odnosno u korist Hrvatske i Slovenija tada delovala "politički", ne pojašnjavajući šta bi to značilo.

Glavni Šarecov prigovor ulasku Hrvatske u Šengen ne tiče se njene tehničke spremnosti nego spora oko sprovođenja arbitraže o granici šta Slovenija traži a Hrvatska rezolutno odbija.

Odlazeća Komisija koju vodi Junker prema rasporedu bi u utorak trebalo da odlučuje da li Hrvatska ispunjava tehničke uslove za ulazak u sćengensko područje, što još ne znači ulazak Hrvatske u Šengen, jer se odluke o proširenju zone bez graničnih kontrola donose na sednicama Saveta EU i za to je potreban konsenzus svih članica Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu