"Evropa pala na ispitu"

Brisel -- Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Makalister komentarisao je neotvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPa-EFE/ Patrick Seeger
EPa-EFE/ Patrick Seeger

Makalister je ocenio, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podela.

"Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja", naveo je Makalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

"Ne uspevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu", smatra Makalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa izneverila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

"Danas je manjina u Evropskom savetu odgovorna za to što Evropa postaje podeljena, umesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora", zaključio je Makalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu