Posle 37 godina: Britanski parlament zasedaće u subotu

London -- Britanski parlament je odlučio da u subotu održi sednicu na kojoj će poslanici glasati o novom sporazumu o Bregzitu.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR
EPA-EFE/ MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR

Poslanici su u četvrtak glasali za održavanje sednice, prve koja će biti održana u subotu još od 1982. godine, kada je Velika Britanija vodila Foklandski rat protiv Argentine.

Velika Britanija i EU su danas postigli novi sporazum o Bregzitu, koji je britanski premijer Boris Džonson ocenio kao "odličan".

Međutim, očekuje se da će Džonson imati teškoće da izdejstvuje usvajanje sporazuma u parlamentu pošto mu se protive severnoirska Demokratska unionistička partija koja podržava njegovu manjinsku vladu, kao i opozicione stranke Laburistička partija, Liberalne demokrate, Bregzit stranka i Škotska nacionalna stranka.

Prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je tri puta odbacio, a ako ne usvoji ni novi, Džonson će morati da traži novo odlaganje Bregzita.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u četvrtak je u Briselu posle postizanja sporazuma o Bregzitu isključio mogućnost bilo kakvog novog odlaganja Bregzita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu