Kurti: Kad i ako budem premijer

Beograd, Priština -- Kandidat Samoopredeljenja za premijera Kosova Aljbin Kurti rekao da će njegova vlada, ako bude formirana, ukinuti kosovske takse na robu iz Srbije i BiH.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Njegov plan je, takođe, da se uspostavi reciprocitet sa Srbijom. Kurti je za nedeljnik NIN dodao i da je to normalan način bilateralnih odnosa.

"Ako roba sa Kosova, sa obrascem u kome piše Republika Kosovo, ne može ući u Srbiju, onda neće ni srpska roba da uđe na Kosovo. Tarifa na robu iz Srbije samo je dodatno podigla cenu te robe", rekao je Kurti u intervjuu za nedeljnik NIN.

Kurti je naveo da Kosovo mora "staviti do znanja" da diplomatska akcija Srbije koja dovodi do povlačanja priznanja Kosova ne može dovesti do početka novih pregovora, a "još manje do dogovora ili primirja".

"Srbija mora da preuzme odgovornost i za to ćemo tražiti pomoć međunarodnih partnera, EU i SAD", kazao je Kurti i dodao da je Kosovu potrebna zvanična izjava Srbije da "neće raditi protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije".

Govoreći o formi pregovora, Kurti je rekao da novi pregovori treba da podrazumevaju tri principa, a to su da "nema dogovora bez dijaloga, da nema dijaloga sa mapama oko teritorija i da se oko mapa pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne političari".

On je kazao da je predsednik Kosova Hašim Tači radio, kako je istakao, protivustavno dok je pregovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o teritoriji, jer za međunarodne pregovore i sporazume mandat imaju vlada i premijer, koji polažu račune skupštini, a ne predsednik.

"Ja sam spreman i voljan da čujem zahteve o pravima građana, ali ne i apetite Beograda o teritorijama", istakao je Kurti.

On je ocenio da se ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) "ne može ostvariti", zato što je, kako je rekao, protivustavna, kao i da svoja građanska i nacionalna prava Srbi sa Kosova mogu da ostvare kao ravnopravni građani kroz institucije Kosova.

"ZSO je mrtvo slovo na papiru. Ustavni sud Kosova je 2015. godine proglasio da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova u 23 člana. Pritom, nijedan Srbin sa Kosova nije protestovao, nego samo Beograd", ocenio je Kurti.

On je istakao da Ustav Kosova predviđa da se za ministre u vladi iz redova manjina dobije odobrenje predstavnika te manjine u Skupštini. "Što u ovom slučaju može biti Srpska lista, ali to ne mora da bude po svaku cenu njihov član", naveo je Kurti za NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu