Bez saglasnosti RS usvojen Akcioni plan

Banjaluka -- Savet ministara BiH u tehničkom mandatu, bez saglasnosti Vlade RS, usvojio je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izveštaja Evropske komisije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53

Taj izveštaj je sastavni deo mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i medjunarodnu saradnju Republike Srpske.

U saopštenju se skreće pažnja javnosti na to da je Savet ministara u tehničkom mandatu na jučerašnjoj telefonskoj sednici usvojio Akcioni plan, bez saglasnosti Banjaluke, iako su nadležne institucije Republike Srpske učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti.

"U saopštenju Saveta ministara u tehničkom mandatu se navodi da usvojeni dokument sadrži 729 mera za realizaciju 115 prioriteta Evropske komisije, što je netačna informacija jer su institucije u BiH usaglasile 691 meru od tog broja, dok je preostalih 38 mera još u procesu usaglašavanja koji se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija", ističe Ministarstvo za evropske integracije i medjunarodnu saradnju Republike Srpske.

Ministarstvo ukazuje na to da, sve dok navedene mere ne budu usaglašene u okviru mehanizma koordinacije, ne mogu da budu tretirane kao sastavni deo Akcionog plana, prenosi RTRS.

"Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Vlada Republike Srpske, ostaju posvećeni procesu evropskih integracija uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti, kao i poštovanje usaglašenog mehanizma koordinacije i pozivaju Savet ministara koji deluje u tehničkom mandatu da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade Srpske", kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu