Han upozorio članice EU

Beč -- Han upozorio države članice EU da bi negativna odluka o datumu pregovora za pristupanje Severnoj Makedoniji i Albaniji uticala na prilike u regionu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
sashk0/Depositphotos/Ilustracija
sashk0/Depositphotos/Ilustracija

Naime, kako prenosi prištinsiki list Gazeta Blic, evropski komesar za pregovore o proširenju smatra da bi to najviše uticalo na odnose Kosova i Srbije.

"Ako se Severna Makedonija ne nagradi kako treba, neće biti podsticaja za Srbiju i Kosovo da vode smisleni dijalog o budućem suživotu dveju zemalja, jer je jedina perspektiva za njih perspektiva EU”, rekao je Han, nakon susreta sa premijerom vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim u Beču.

Zaev je naglasio da bi negativna odluka značila da će njegova vlada "biti mrtva", kao i da će to biti demotivišuće za dijalog Beograda i Prištine.

Iako se većina evropskih zemalja saglasila da Severna Makedonija i Albanija otvore pregovore za pristupanje EU, to se nije dogodilo, jer se Francuska založila za reformu procesa proširenja i reviziju kompletne metodologije procesa. To će biti na dnevnom redu i Samita evropskih lidera u četvrtak ili petak u Briselu, prenosi Kosovo online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu