"SAD samo o Kosovu, uloga Kine potcenjena, Rusije precenjena"

Beograd -- Beogradski bezbednosni forum organizovao je panel kojim je moderirala bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/olinchuk
Ilustracija: Depositphotos/olinchuk

Uloga Kine u regionu Zapadnog Balkana definitivno je potcenjena, Rusije precenjena, SAD brinu posebno o kosovskom pitanju, dok bi EU pre proširenja trebalo da počne reformu Evropske komisije, ocenili su učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma.

Na panelu ''Istok, Zapad i ostali - prevazilaženje nadmetanja velikih sila'' Kristofer Koker profesor iz Londona, Tereza Felon direktorka CEAS iz Brisela, Aleksej Kovalev, medija menadžer iz ruske Meduze, Mišel Fuse francuski diplomata, Piter Zuak američki brigadni general u penziji, Toni Van Der Tok sa holandskog Klingendal instituta.

Bivši francuski ambasador Fuše i Felon složili su se sa ocenom bivšeg komesara za proširenje Johanesa Hana o mestu i ulozi Rusije i Kine u regionu, ali je Fuše dodao i da je Rusija na prvom mestu fokusirana na region da bi srpečla širenje NATO-a, a potom i na Srbiju i BiH.

Fuše je ocenio da je važno pre nego što dođe do proširenja da se reformiše i Evropska komisija.

Dodao je da birokratija u Uniji mora da se promeni, navodeći da se previše novca daje za Višegradsku četvorku.

Kaže da Bugarska i Srbija, koje imaju istu populaciju i iste interese, u tom smislu ne mogu da se porede jer Sofija dobija 12 milijardi a Srbija 1.5.

Takođe je naveo da su migracije veliki problem svugde u Evropi i da su upravo reforme važne ako želimo da rešimo taj prolem.

Felon koja je direktor Centra za evroazijske studije rekla je da je bila iznenađena kada je dolazila da je avion iz Abu Dabija bio prepun Kineza, i izrazila uverenje da Peking ima mnogo jače strateške dugoročne interese prema ovom delu Evrope nego Rusija.

Američki brigadni general rekao da SAD veoma brinu o dešavanjima u regionu, sa akcentom na Kosovo, ali je izrazio i uverenje da je Vašington napravio dobre veze sa Srbijom.

Podsetio je da je američki izlaslanik za Kosovo Ričard Grenel bio u Beogradu i Prištini, čim su završeni izbori.

Prema njegovim rečima, SAD su spremne da pomažu Evropi da obezbedi stabilnost u regionu kome je ona toliko potrebna.

Holanđanin Van Der Tok podsetio je da se uskoro obelžava 30 godina pada Berslinskog zida i da se nada da će Rusija takođe postati deo tog zapada.

Evropa je, kako kaže, zanemarila dve stvari od 1979. godine, a to je otvaranje kineskog trzišta i islamsku revoluciju u Iranu, što je smanjilo bezbednost.

Kovalev je ocenio da se svaki "neuspeh'''' sa EU odrazi na odnose Rusije i Zapadnog Balkana.

Govoreći o vezama Rusije i Srbije, naveo je da je impozantno to što se po dolasku u Beograd, sa aerodroma može videti ogromna reklama za Gasprom, i što su Gaspormove pumpe svuda po Srbiji, kao deo velikog mita o srpsko ruskom prijateljstvu.

Prema njegovim rečima, ruski problem taj što nema šta da ponudi na ideološkom nivou ili tržište dok Kina ima da ponudi tehnologiju i inovacije.

Od Pustić se moglo čuti da se mora razumeti da neke zemlje ZB ne traže da budu deo EU, već da žele da postanu kandidati.

Druge žele da vide progres u toku pregovora.

"Mi ovde govorimo o periodu 5-10 godina unapred. Stoga produbljivanje i proširenje nisu kontradiktorni",rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu