Komandant Kfora: Bezbednost bolja, sjajna saradnja sa Vojskom Srbije

Portparol Kfora Pio Sabeta ocenio je da je bezbednost na Kosovu i Metohiji znatno poboljšana u poslednjih 15 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Djordje Savic
Foto: EPA/Djordje Savic

To se, kako navodi, odražava i u drugačijoj strukturi Kfora.

"Dok smo 2005. godine imali skoro 50.000 vojnika Kfora, danas uspešno možemo da obavljamo našu misiju sa 3.500 vojnika iz 28 različitih zemalja", kaže Sabeta za Juropijen Vestern Balkans (EWB)

On dodaje da je prisustvo Kfora zasnivano na trenutnoj bezbednosnoj situaciji i da će Severnoatlantski savet odlučiti o daljim promenama u Kforu i njegovoj misiji.

"Kfor ostaje snažna i kredibilna snaga sposobna da izvršava svoje misije i značajno je posvećena nepristrasnom podržavanju svih zajednica na Kosovu, pružanju bezbednosti za svo stanovništvo i omogućavanje pomirenja među etničkim zajednicama", objašnjava Sabeta.

Ocenjuje i da je saradnja Kfora i Srbije sjajna.

"Saradnja i zajedničke aktivnosti sa Vojskom Srbije su sjajni na svim nivoima odgovornosti, od nivoa komandanta Kfora, pa sve do nivoa jedinica", kaže Sabeta.

On dodaje da se komandant Kfora periodično sastaje sa šefovima odbrane zemalja koji se graniče sa zonom odgovornosti Kfora kako bi se poboljšao dijalog i međusobno razumevanje.

Sabeta podseća da Združena komisija Kfora za implementaciju ima skoro svakodnevne kontakte sa kolegama iz VS i saradnja je na veoma visokom nivou. Štaviše, dodaje se, Kfor regularno sporovodi sihronizovane patrole Kfora i VS duž Administrativne linije kako bi doprineli mirnoj i pozitivnoj atmosferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu