"Drama sa EU će trajati do poslednjeg trenutka, ali će se dobiti datum"

Skoplje -- Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ostaje optimista da će njegova zemlja dobti datum za pregovore.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Zaev očekuje da će "drama sa EU trajati do poslednjeg trenutka" i da će "stvar preseći" lideri Unije.

"Verujem do neba da ćemo dobiti datum za pregovore, ostajem optimista. Naša zemlja ništa nije lako dobila od osamostaljivanja do danas. Govorim za sve vlade, a ne samo ovu, tako da će drama u EU biti do poslednjeg trenutka", rekao je Zaev, a prenosi portal MKD (mkd.mk).

Premijer Severne Makedonije je istakao da ne postoji zemlja koja je u poslednjih 20 godina čekala odluku i dobila, a koja je uradila više u svim mogućim apspektima - i u reformama i na međunarodnom planu.

Zaev je isključio mogućnost za vanredne parlamentarne izbore, čak i ako Severna Makedonija ne dobije datum, objašnjavajući da "ne sme da se ugrozi predvidljivost u društvu".

"U uslovima u kojem se nalazimo kao zemlja koja nema alterantivu za NATO i EU, političari su prolazni i promenljivi, ali predvidivost privrede treba da se ostavi do kraja mandata. Redovnost izbora je redovnost društva. Obezbeđivanje predvidivosti privrede je važna stvar i našoj zemlji su potrebni redovni izbori", rekao je on.

Zaev je napomenuo da su za njega redovni izbori i na kraju oktobra naredne godine, dva meseca pre redovnog decembarskog termina.

Reagujući na tu izjavu, najveća makedonska opziciona partija VMRO DPMNE je saopštila da moraju biti održani prevremeni izbori bez razlike da li će Severna Makedonija dobiti ili ne datum za pregovore sa EU, jer, kako je navela, "država ne može da produži sa kriminogenom klikom Zaeva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu