"NATO za što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Londonu da je saradnja Severnoatlantske alijanse sa Srbijom dobra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/ O2
Foto: Screenshot/ O2

Stoltenberg je ocenio da je Srbija zemlja kredibilan i pouzdan partner, izjavio je Dragan Šormaz, šef srpske delegacije u Parlamenarnoj skupšitni NATO-a čije se zasedanje održava u Londonu.

Šormaz je u izjavi za Tanjug ocenio da se tokom današnjeg zasedanja mogla čuti i bitna izjava Stoltenberga da NATO podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i to da razgovore treba hitno nastaviti.

Prema rečima Šormaza, Stoltenberg je nakon pitanja koje mu je uputio da oceni odnose Srbije i tog vojnog saveza, rekao da NATO poštuje odluku Srbije o vojnoj neturalnosti.

Srbija i NATO imaju sve više zajedničkih vežbi, što je znak jačanja saradnje, preneo je Šormaz Stoltenbergove reči.

Izveštaji o saradnji su iz godine u godinu pozitivni, dodao je Šormaz i rekao da se na Srbiju ne vrše nikakvi pritisci da postane članica NATO-a.

"Oni su nas okružili, i to je činjenica, a naša je stvar da procenimo da li nam članstvo u Savezu treba ili treba ostati na saradnji i produbljivati je", rekao je Šormaz, koji predvodi petočlanu delegaciju u Skupštni NATO-a.

Šormaz je rekao i da je tokom zasedanja bilo reči o brojnim temama, kao što su bezbednost, sajber kriminal, hibridne pretnje, proširenje...

"Naš je region", kako je dodao, "bio tema zbog Severne Makedonije čije su članstvo ratifikovale 23 članice a očekuje se i ostalih pet- šest kako bi se i ta balkanska zemlja pridružila alijansi već u martu iduće godine".

Takođe je bilo reči i o odnosima Rusije i Ukrajine, ali i o zbivanjima na granici Sirije i Turske, rekao je Šormaz i dodao da je bio malo iznenađen zato što su američki kongesmeni tražili da se pooštre sankcije Rusiji.

Prema njegovim rečima, osetna je zabrinutost zbog dešavanja u odnosima Turske i Sirije, Amerikanci ćute a svi ostali napadaju turske poslanike, čak i Englezi, rekao je Šormaz u izjavi za Tanjug iz Londona, u kome su, kako kaže, velike demonstracije Kurda zbog turske invazije ne severoistok Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu