"Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa članom Politbiroa KP Kine i sekretarom Sekretarijata Centralnog komiteta KPK Jangom Sijaoduom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Vučić je ocenio da Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo, a da srpski narod nikad neće zaboraviti šta je za Srbiju učinio predsednik Kine i predsednik Komunističke partije Si Đinping.

"Srećan sam i ponosan što mogu da vas primim i razgovaram s vama", rekao je Vučić na početku sastanka i još jednom čestitao Jangu i svim članovima KP Kine 70. godišnjicu postojanja moderne Republike Kine i na svim izuzetnim rezultatima koji su za to vreme postignuti.

Svakom vašem uspehu i mi u Srbiji se radujemo, poručio je Vučić.

"Zahvalni smo Si Đinpingu što je doveo jednu od najvažnijih investicija u našu zemlju i ohrabrio kineske investitore da dolaze u Srbiju, kao i za to što je kroz projekat 'Jedan pojas, jedan put' doprineo sreći drugih naroda, u ovom slučaju srpskog. Mi, za razliku od drugih, nećemo zaboravati šta je učinio i imaće našu zahvalnost", poručio je Vučić.

Kako je rekao, tokom poslednje posete KP Kine naučio je da su svi funkcioneri dužni da 200 dana godišnje razgovaraju s građanima.

"Pa mi sada razmišljamo kako da naše ljude nateramo da više destina dana, ako ne mogu 200 dana, razgovaraju sa običnim ljudima kako bi bolje razumeli njihove zahteve i potrebe", rekao je on.

"Dobrodošli ste i prenesite srdačne pozdrave predsedniku Siju, našem velikom prijatelju", rekao je Vučić.

Član Politbiroa Komunističke partije Kine (KPK) je zahvalo Vučiću kao predsedniku SNS što je odvojio svoje vreme i primio njihovu delegaciju.

Jang je preneo Vučiću pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga.

"Vi ste zajedno da Sijem napravili generalni plan za razvoj strateškog partnerstva Srbije i Kine i u toku je realizacija onoga što ste vas dvojica dogovorili", rekao je Jang.

Kaže da je cilj posete delegacije KPK, takođe, realizacija postignutih dogovora predsednka dve zemlje.

Jang je izrazio očekivanje da će dve stranke intezivirati saradnju i stvoriti uslove za produbljivanje razmene i saradnje u svim oblastima.

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa članom Politbiroa Komunističke partije Kine (KPK) Jangom Sijaoduom kojem je prenela zahvalnost na kontinuiranoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu Srbije i podršci po pitanju Kosova i Metohije.

Ona je naglasila da je pitanje KiM za Vladu Srbije emotivno i veoma važno.

Brnabić je rekla da je Srbija posebno ponosna što u okviru inicijative Pojas i put ima najveći broj ugovorenih projekata i da građani naše zemlje u svakodnevnom životu već osećaju benefit ove inicijative.

"Kroz inicijativu Pojas i put u Srbiji je izgrađen prvi u Evropi kineski most i naši građani već mogu da vide autoputeve i železničke pruge koje gradimo zajedno kroz "17 + 1" mehanizam", rekla je Brnabić.

Srbija, kako je rekla, podržava politiku jedne Kine i to će ostati politika naše zemlje.

Jang Sijaodu konstatovao je je da su Kina i Srbija geografski udaljene, ali da postoji tradicionalno prijateljstvo između dva naroda, dodajući da je poseban napredak u bilateralnim odnosima, ostvaren u poslednjih nekoliko godina.

"Lideri dve zemlje su postigli konsenzus o unapređenju kinesko- srpskog strateškog prijateljstva. Iz dana u dan se intenzivira razmena na visokom nivou", rekao je Jang.

Dodao je i da je Kina spremna da sa Srbijom učvršćuje saradnju u svim oblastima.

"Treba što više da učinimo na poboljšanju životnog standarda naroda, da se zalaženmo za borbu protiv korupcije", zaključio je Jang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu