Procene agencija: Konzervativni profesor prava novi predsednik Tunisa

Tunis -- U drugom krugu predsedničkih izbora u Tunisu ubedljivo je pobedio konzervativni profesor prava Kais Said kog su podržali islamisti.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Prema procenama koje su objavile agencije za istraživanje javnog mnjenja Sigma konsil i Emrod konsalting, Said je osvojio između 72 i 77 odsto glasova, a njegov rival, tajkun Nabil Karui koji je veći deo kampanje proveo u zatvoru između 23 i 27 odsto.

Dve agencije su objavile procene pošto su tokom dana anketirale nekoliko hiljada ljudi u različitim izbornim jedinicama.

Po objavljivanju procena, Saidove pristalice su ushićeno slavile na glavnom bulevaru u Tunisu, iako se zvanični rezultati ne očekuju pre utorka.

Said (61), nezavisan autsajder kog je podržala umerena islamistička stranka Enahda, pobednica prošlonedeljnih parlamentarnih izbora, obećao je da će više vlasti dati mladima i lokalnim vladama.

Novi predsednik imaće težak zadatak pošto se Tunis bori s problemom stvaranja radnih mesta, oživljavanja turizma i prevazilaženja povremenog nasilja ekstremista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu