"Ne postoje idealni izborni uslovi"

Profesor Milan Jovanović kaže da ne postoji mogućnost za pomeranje izbornog roka, jer to bi značilo kršenje Ustava, ali dodaje da moramo da gledamo malo šire.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

"Stanje demokratije u Srbiji je takvo da ne moramo po svaku cenu da se držimo ustavnih normi koje sprečavaju da se resi politićki problem koji postoji", rekao je profesor sa Fakulteta političkih nauka Jovanović.

Na pitanje da li bi to značilo kršennje ustava on odgovara: "Da, to bi bio prekršaj ustava, ukoliko ustavni pravnici ne bi jednim kreativnim tumačenjem našli način da se izbori pomere za tri meseca".

Profesor Jovanović dodaje i da "treba stvarati mogućnost da se izbori ne bojkotuju".

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte smatra da je "više aktera je napravilo određeni korak, nisu samo prdstavnici vlasti".

Raša Nedeljkov se osvrnuo i na ulogu REM-a tokom izbornog procesa.

"Ukoliko imamo telo koje suštinski ne radi svoj posao, a on se svodi na to da prati da li i u kojoj meri emiteri pošuju zakon posebno u osetljivom procesu kakvi su izbori ne može se reći da imamo bolje uslove", rekao je Nedeljkov.

Kao poboljšanje izbornih uslova on navodi "mogućnost birača da provere da li je neko glasao umesto njih", kao i to da je "rok agencije za borbu protiv korupcije smanjen na 5 dana da reaguje".

Nedeljkov dodaje i da ne postoje idealni izborni uslovi.

"Ne postoje idealni izborni uslovi, ali moramo imati odgovornost kao društvo da unaprešujemo postojeće", rekao je.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu