"U Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa ustaškom prošlošću"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa ustaškom prošlošću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/B92
Screenshot/B92

Linta kaže da novi srbomrzački grafiti u mestu Rumin kod Sinja i u Splitu potvrđuju činjenicu.

"U Splitu i šširom Hrvatske pojavljuju se redovno ustašški simboli kao što su ustašško slovo 'U', 'Za dom spremni', ustašška ššahovnica s početnim belim poljem i poruke besne mržžnje 'Srbe na vrbe', 'Ubij Srbina', 'Mrzim šškolu i Srbe', 'Maksovi mesari', 'Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati' i mnoge druge. U čitavoj Hrvatskoj postoje na desetine hiljada ustašških simbola i poruka mržžnje prema Srbima i svemu ššto je srpsko. Jasno je da nadležžne insitucije ne čine niššta da se kazne organizatori i počinioci navedenih srbomrzačkih pojava", istakao je Linta u saopšštenju za javnost.

On je ocenio da će Hrvatska još dugo godina biti držžava u kojoj vlada atmosfera mržžnje i netrpeljivosti prema Srbima i da je zbog toga potrebno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije radi redovne izvešštaje o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj i drugim držžavama regiona i da ih ššalje na ššto višše adresa u međunarodnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu