"Mesto Srbije i čitavog regiona je EU"

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je tradicionalnoj neformalnoj večeri koju je za lidere Zapadnog Balkana koju organizovala Federika Mogerini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost organizovala je večeru na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Dačić je naglasio da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rešenja i izrazio očekivanje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu u cilju postizanja rešenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza.

"Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu, bez izuzetka, je preduslov uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje", naznačio je ministar Dačić.

Takođe je istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Naglasio je da je mesto Srbije i čitavog regiona upravo u EU.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu i da je regionalna stabilnost jedan od spoljnopolitičkih prioriteta kojima je Srbija posvećena.

Dačić je zahvalio Federiki Mogerini na dosadašnjem radu i poželeo uspeh i sreću u budućem angažmanu.

Svi učesnici večere izrazili su solidarnost sa Albanijom i albanskim narodom, koju je tokom vikenda pogodila serija zamljotresa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu