"Čudna" granica između Estonije i Rusije FOTO

U istočnoj Estoniji moguće je nakratko ući u Rusiju bez ikakvih papira, ali primenjuju se neki neobični uslovi, prenosi portal CdM.

Izvor: B92, CDM
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Furian
Ilustracija: Depositphotos/ Furian

Tekst Amosa Čepla, foto-reportera s Novog Zelanda koji se bavi temama bivšeg Sovjetskog saveza, preneo je "Radio slobodna Evropa".

"Stajao sam pored ruske teritorijalne oznake i proučavao blistavog, dvoglavog orla, kada mi se strožim tonom obratio Viktor Kulasar, estonski graničnik koji me je ispratio do ovde: 'OK, nema više fotografisanja, moramo otići'. Sto metara dalje ruski granični policajac je izašao iz šume došavši do našeg automobila, gledajući pravo u nas", piše Čepl.

Oni su se tada nalazili u "Satseskoj čizmi", klinu ruske zemlje koji ulazi u estonski okrug Setoma i probija put između dva estonska sela. Granična anomalija potiče iz perioda Drugog svetskog rata kada je Sovjetski savez anektirao Estoniju.

Nakon što je Staljin 1944. godine od nacista oduzeo sićušnu baltičku državu, granica između ruske i estonske sovjetske republike prekrajala se, umanjujući teritoriju Estonije.

Tada se jedan etnički Rus trudio da zadrži svoju, sada napuštenu, farmu u ruskoj zemlji, dok su sela s obe strane ostala na teritoriji Estonije.

To nije bio problem do 1991. godine kada je Estonija ponovo stekla nezavisnost i našla se s nešto više od jednog kvadratnog kilometra ruske teritorije koja preseca jedini direktni put između dva estonska sela.

Kremlj je ubrzo dozvolio ljudima sa estonske strane da koriste put preko ruske teritorije, ali samo pod strogim uslovima: Oni koji prolaze moraju ostati u svojim vozilima i ne smeju se zaustavljati.

"Vozila" uključuju bicikle, automobile i motocikle, ali ne i skutere. Rusija zadržava pravo da zaustavi bilo koje vozilo koje prolazi kroz šumu koja je pod velikim nadzorom.

Incidenti

To je dovelo do mnoštva međunarodnih incidenata, kada su ruski pogranični agenti unutar zone hapsili ljude koji nisu znali ili su odbijali pravila.

U 2017. godini dva radnika ušli su u naizgled praznu šumu kako bi proverili svoju mapu. Ruski pogranični agenti uhvatili su dvojicu mladića i odveli ih do najbliže ruske pogranične stanice. Estonci su pušteni nakon što su platili kaznu od 2.000 rubalja, što je 28 evra.

"Ivo Palomis pokušao je kasno noću prošetati teritorijom. Iznenada je glas povikao na ruskom: ’Stani, inače ću pucati!’ Prišla su mi četvorica graničnih policajaca s uperenim puškama i pitali me: Ko si ti? Gde ideš? Predajte svoje dokumente.’ Palomis je bio zatvoren gotovo 24 sata pre nego što je pušten nazad u Estoniju", priča jedan od stanovnika.

Raul Kudre, gradonačelnik regije Setoma, kaže da su danas stvari na granici opuštenije i da su se "stanovnici navikli na to, prilagodivši se okolnostima".

Turistička atrakcija

Veća zabrinutost je što je sve veći broj turista koji dolaze ovde, zbog uzbuđenja vožnje kroz "teritoriju u obliku čizme", često krše pravila koja primenjuju estonska i ruska granična policija.

Situacija za koju Kudre kaže da je završila "pomalo tužno" za neke turiste - 2018. godine estonska policija novčano je kaznila Nemca, sa 60 evra, zbog zaustavljanja njegovog automobila unutar ruske teritorije.

Drugi komad sićušne ruske zemlje nalazi se dva kilometra odatle, pogrešno je označen na Guglovim mapama. Ipak teško ga je propustiti na terenu.

Učestalost saobaćajnih znakova ukazuje na nadolazeće putovanje bez treptaja kroz Rusiju. Prema jednom lokalnom stanovniku, s kojim je RSE razgovarao, ruski graničari ponekad zauzimaju položaj u malom klinu zemlje i gledaju kako estonski automobili prolaze tek nekoliko metara dalje.

Razmena teritorija kao moguće rešenje

Rusija i Estonija nedavno su napravile korake prema rešenju pitanja granice, predloživši razmenu zemljišta kojom bi Rusija ustupila dve teritorije u zamenu za jednak komad estonske zemlje drugde duž granice.

Razmena teritorija trebalo je da bude okončana 2013. godine, ali nesklad u poslednjem trenutku doveo je do prekida ugovora.

Na pitanje šta kažu suprotstavljeni graničari kad se sretnu “ni na čijoj teritoriji”, na NATO-ovom istočnom rubu s Rusijom, graničar odgovara: "Ništa. Samo pozdravimo i nastavljamo dalje. Oni rade svoj posao, mi radimo svoj", piše u tekstu Amosa Čepla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu