"Ubeđen sam da je potrebno da obrazujemo stabilnu vladu sa dve velike partije"

Jerusalim -- Predsednik Izraela Ruven Rivlin apelovao je na formiranje "stabilne" vlade sa partijom premijera Benjamina Netnjahua i savezom partija Plavo belo Benija Ganca.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovy
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovy

Pročitajte još:
Ganc odbio predlog o koaliciji, Netanjahu razočaran

Savez partija je osvojio najviše poslaničkih mandata na izborima 17. septembra.

"Ubeđen sam da je potrebno da obrazujemo stabilnu vladu sa dve velike partije", rekao je Rivlin koji je večeras počeo konsultacije sa političkim strankama kako bi odredio mandatara za sastav vladajuće koalicije, preneo je Frans pres.

On je dodao da je “to volja naroda" i da "niko ne želi treće izbore”, aludirajući na činjenicu da su izbori ; prošle sedmice bili drugi ove godine, a prvi posle kojih Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladu održani su u aprilu.

Na aprilskim izborima Gancov savez partija centra i Netanjahuova konzervativna stranka su osvojili 35 poslaničkih mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Rivlin je tada Netanjahuu, koji je bio premijer bez prekida u protekloj deceniji, a ukupno više od 13 godina, poverio zadatak da formira vladu.

Pošto Netanjahu u tome nije uspeo Kneset je raspušten i raspisani su novi izbori.

Ni na novim izborima nije bilo jasnog pobednika.

Gancov savez ima 33 poslanika, dva više od Netanjahua, ali ni jedan od njih nema dovoljno partnera da obrazuje koaliciju od najmanje 61 poslanika.

Ako ni sada vlada ne bude formirana mogući su i treći izbori u Izraelu ove godine.

Predsednik Izraela, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, ima važan zadatak posle izbora da odluči ko će biti mandatar.

To je inače puka formalnost ali ovog puta Rivlin igra ključnu ulogu jer ni jedan ; od glavnih kandidata nema većinu, navodi AP.

“Predsednik će u ovom slučaju biti vrlo angažovan u pojedinostima. On će tražiti jasne odgovore”, rekao je glavni Rivlinov savetnik Harel Tubi za izraelski vojni radio, najavivši da će se u konsultacijma predstaviti druge mogućnosti za koje javnost još nije čula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu