Džonson poziva svet da gleda dalje od Bregzita

Britanski premijer Boris Džonson krenuo je za Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ Andy Rain
EPA-EFE/ Andy Rain

On će nastojati da prenese da će Velika Britanija posle Bregzita biti dinamična svetska sila koja će predvoditi napore za rešavanje klimatskih promena i nestabilnog Bliskog istoka.

Međutim pitanje Bregzita će opteretiti njegov trodnevni boravak. On će razgovarati sa vođama Evropske unije u pokušaju da ih ubedi da mu daju novi sporazum o istupanju iz Unije.

Zvaničnici EU kažu da Velika Britanija nije našla izvodljiva rešenja da premosti velike razlike između dve strane.

Džonson će se takođe sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u nadi da će ostvariti napredak ka usaglašavanju trgovinskog sporazumu sa SAD posle Bregzita.

U zemlji Džonson čeka presudu Vrhovnog suda o tome da li je prekršio zakon kada je suspendovao parlament na pet nedelja uoči 31. oktobra, roka za izlazak iz EU.

Džonson kaže da je suspenzija rutinska mera da se pripremi za novo zasedanje parlamenta. Protivnici tvrde da je delovao nelegalno kako bi sprečio poslanike da se umešaju u njegov plan da napusti EU, sa ili bez sporazuma.

Presuda koja bi proglasila njegov potez nelegalnim bila bi veliki udarac za Džonsona i njegov autoritet, i mogla bi da znači da se poslanici odmah vrate u svoje klupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu