"Bregzit je tragičan trenutak za Evropu"

Istupanje Velike Britanije iz članstva EU predviđeno za 31. oktobar predstavlja "tragičan trenutak za Evropu", izjavio je odlazeći predsednik EK Žan-Klod Junker

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/PATRICK SEEGER
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Ovo je rekao u intervjuu izdanju španskog lista Pais za nedelju.

Junker koji i sam odlazi sa funkcije 31. oktobra, rekao je da je Bregzit suprotan duhu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila koji se u svoje vreme zalagao za "države ujedinjene u Evropi".

"Mislim da još imamo mogućnost postizanja dogovora" sa Londonom, ocenio je Junker i dodao da je nedavno u Luskemburgu imao "konstruktivan i pozitivan" razgovor s britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Junker je dodao da ne deli stav onih koji misle da se Džonson igra "sa EU i samim sobom" već smatra da britanski premijer pokušava da pronađe dogovor prihvatljiv i za britanski i Evropski parlament.

Predsednik EK izrazio je žaljenje što EU nije "intervenisala" 2016. kada je Velika Britanija organizovala referendum o Bregzitu.

Junker je pomenuo "kampanju laži i dezinformacija" pre referenduma i dodao da je EK odlučila da ne interveniše na molbu tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona smatrajući sada da je to bila "velika greška".

Predsednik EK je o krizi u španskoj pokrajini Kataloniji odbio da komentariše sudske procedure u toku u Španiji rekavši da se nikad nije zalagao za "glupi nacionalizam koji nikuda ne vodi".

"To nije komentar protiv Katalonije koju poštujem onakvu kakva je sada", rekao je Junker i dodao da je Evropa "mali kontinent koji trenutno gubi na ekonomskoj i demografskoj važnosti tako da nije trenutak za nacionalističke grupe već ujedinjenje naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu