Erdogan: Turska je spremna za vojnu operaciju na sirijskoj granici

Erdogan je nakon upozorenja da će preduzeti jednostrane korake ako SAD ne uspostavi "sigurnosnu zonu" u Sirije rekao da je Turska spremna za vojnu operaciju.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE: PAVEL GOLOVKIN / POOL
EPA-EFE: PAVEL GOLOVKIN / POOL

"Turska je spremna delovati na južnoj granici sa Sirijom", rekao je Erdogan, prenosi Index.hr.

"Završene su naše pripreme duž granica", rekao je novinarima u Istanbulu pre odlaska na sednicu Generalne skupštine UN-a.

Saveznici u NATO-u, Turska i SAD, započeli su zajednička kopnena i vazdušna patroliranja duž dela granice, ali Ankara tvrdi da Vađington presporo uspostavlja dovoljno velike sigurnosne zone kojima bi se uklonile sirijske kurdske snage s granice.

Tursku je razljutila američka potpora Kurdima (YPG) u borbi protiv Islamske države. Turska smatra kurdske borce terorističkom organizacijom i želi ih ukloniti s granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om rekle su da će se povući do 14 kilometara u nekim područjima.

Turska tvrdi da se SAD složio da se "sigurnosna zona" proširi na 32 kilometra unutar Sirije.

"Nemamo želju da se suočimo sa SAD-om, ali ne možemo dopustiti zanemarivanje podrške koju SAD daje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan.

Njegovi komentari o pripremama na granici usledili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora potvrdila da su u južne turske pokrajine stigli lekari kako bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

"Pripremamo se već duže vreme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom", otkrio je izvor.

Turska vojska je već dvaput upala u severnu Siriju od 2016., a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu