Skandal s matičnim ćelijama: Gde su završili uzorci iz Srbije?

Beograd -- Nakon gašenja švajcarske banke za matične ćelije "Krio bsejv", genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi prebačen je u Poljsku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/BalkansCat
Foto: Depositphotos/BalkansCat

Tako piše "Blic", koji navodi da zbog problema sa kojima se susretala ova kompanija, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija "Famikord" u koju je navodno transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj.

Brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko ministarstvo zdravlja "Krio sejvu" oduzme licencu za rad, navodi list. Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora.

Kako navodi "Blic", stigao je tek po koji mejl u kome se navodi da je "Krio sejv" sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija evropska laboratorija je u Varšavi.
Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1.580 do 1.780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

Prema pisanju "Novosti", samo roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1 800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste, navodi list.

Do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije "Krio sejv" Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

I "Novosti" navode da su svi uzorci iz "Krio sejva", oko 250.000, prebačeni u poljsku "Famikord banku". Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je "Krio sejv" ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine u više navrata bila u finansijskoj blokadi.

On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu