Kosovski izbori: Kako bez Srba u izbornoj komisiji - bojkot?

RTV Kim je istraživao imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u CIK-u nakon što je Stevan Veselinović napustio ovo telo.

Izvor: Kossev
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/lajo_2

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je "napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke“, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama, prenosi KoSSev.

Korišćenje srpskih, do ovih izbora dozvoljenih dokumenata, prilikom identifikacije glasača bilo je uobičajeno. Od ovog ciklusa, sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu.

Ovu odluku CIK-a potvrdio je juče Vrhovni sud Kosova, što je u javnost iznela predsednica CIK-a Valjdeta Daka.

Daka je potom navela da je Stevan Veselinović samovoljno napustio CIK i da Srbi trenutno nemaju predstavnika u toj instituciji.

"Mi smo dobili odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena naša odluka. Mislim da gospodin Veselinović nema zašto da odbije da bude član CIK-a", rekla je Valjdete Daka.

Potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić kaže da Srbi i srpska zajednica u ovom trenutku nemaju predstavnika u CIK-u. On smatra da Albanci ne žele da Srbi učestvuju u procesima na demokratski način, da se pripadnici nevećinskih zajednica na Kosovu ne uvažavaju, i ističe da je to zabrinjavajuće.

Jevtić je dodao da će u narednim danima predstavnici Srpske liste o tome razgovarati sa članovima Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM), ali i sa drugim međunarodnim predstavnicima.

"Postavićemo prosto pitanje, da li oni žele da Srbi budu deo procesa ili žele da Srbi budu na svaki način diskriminisani, pa i kada je o radu CIK-a reč", naveo je on.

Jevtić je napomenuo da će ukazati na sve probleme. Na koji način će dalje postupati, kako kaže, pre svega zavisi od onih koji donose diskriminišuće odluke.

"Ova pitanja, pre svega, treba da se postave predstavnicima CIK-a, zbog čega imaju takav odnos, zbog čeka albanske partije i ljudi koji rade u CIK-u diskriminišu srpsku zajednicu i srpske predstavnike. Da li je to način da se na kraju stvori neka vrsta pritiska koju mi očekujemo i na sam izborni dan, da li su ovo one vrste procesa koje za cilj imaju da Srbi na predstojeće izbore izađu u što manjem broju. Od međunarodne zajednice, naravno, uvek tražimo da, pošto jesu prisutni u izvesnom kapacitetu na Kosovu, pošto je Posmatračka misija EU tu da ne samo posmatra izbore, već i da, po našem mišljenju, ukaže i na ove probleme, od njih očekujemo reakcije", objašnjava Jevtić.

Dragan Jablanović iz Partije kosovskih Srba smatra da nije dobro da Srbi nemaju predstavnika u najvišem telu za sprovođenje izbora. Kazao je da "praktično nećemo moći da komuniciramo ni o onim osnovnim stvarima jer nemamo našeg čoveka".

"Lično mislim da ne bismo trebali da napuštamo to. Pokušaj je bio, došlo se do Ustavnog suda. Ako je sve odbijeno, bolje je da imamo predstavnika nego da ga nemamo. Ukoliko nemamo predstavnika, onda treba da se dogovorimo da uopšte ne idemo na izbore, sve srpske opcije, ako je dotle došlo. Onda bi to bilo jedno od rešenja, da ubuduće ne viđamo ovakve poteze od institucija iz Prištine", smatra Jablanović.

Odbijeno preko 5000 prijava zbog neispunjavanja kriterijuma

Kosovska Centralna izborna komisija odobrila je 35.087 prijava za glasanje van Kosova dok je 5.226 prijava odbijeno zbog neispunjavanja kriterijuma.

Period za registraciju birača van Kosova za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu koji će se održati 6. oktobra, završen je 10. septebra. CIK je do ovog roka primio 40.313 prijava za registraciju.

Od ukupnog broja prijava, 5226 je odbijeno zato što nisu ispunjavale zakonom predvišene uslove.

Na današnjem sastanku CIK-a najavljeno je i da će glasanje putem pošte početi u četvrtak 19. septembra i da će trajati do 4. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu