Ministar smenio direktora škole u Barajevu zbog slučaja devojčica koje tuku drugaricu

Beograd -- Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio Dobrivoja Jelića, direktora Srednje škole u Barajevu, jer nije adekvatno reagovao u slučaju vršnjačkog nasilja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora prosvetnog inspektora utvđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika.

Na osnovu toga, stekli su se uslovi za razrešenje direktora ustanove koji su predviđeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove.

"U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao tim koji bi hitno krenuo u postupak rešavanja problema nasilja", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavio se snimak vršnjačkog nasilja na kojem dve učenice (15) u dvorištu osnovne škole u Barajevu tuku i šamaraju svoju vršnjakinju, dok se za to vreme druga deca smeju.

Na snimku se vidi kako jedna od učenica Srednje škole u Barajevu lupka žrtvu po glavi i preti joj da će ''proći trista puta gore'' ako sve ispriča njenoj majci. Druga devojčica prilazi žrtvi i naređuje joj da spusti ruke, a zatim počinje da joj udara šamare, dok ostala deca dobacuju psovke.

Kako su preneli mediji, žrtva i jedna od nasilnih devojčica su učenice prvog razreda Srednje škole u Barajevu, dok je druga nasilnica učenica srednje škole sa Zvezdare.

Nakon što se snimak pojavio u medijima, direktor ustanove Dobrivoje Jelić rekao je da je škola pokrenula disciplinski postupak protiv učenice koja je bila nasilna prema svojoj vršnjakinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu