Nemački i francuski izaslanik za KiM: Logičan potez - kosovsko pitanje je i evropsko pitanje

Beograd -- Spekulacije da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine bio bi logičan potez, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Petrit Prenaj
Ilustracija: EPA-EFE/ Petrit Prenaj

Predsednik Centra za spoljnu politku Dragan Đukanović smatra da je mandat Federike Mogerini pokazao da ona u mnoštvu obaveza nije uspela da bude uspešan moderator čitavog procesa dijaloga Beograda i Prištine.

"Pošto je sada evidentnija rešenost vodećih država EU da dođe do ubrzanja procesa milsim da postoji realna mogućnost da se imenuje poseban izaslanik EU, a da bi u tom kadrovskom odabiru svakako nemačka imala jednu od vodecih funkcija", rekao je Đukanović, koji je i profesor na Fakultetu političkih nauka.

Analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da je "kosovski problem evropski i balkanski problem" i da je logično da EU želi da ima izaslanika koji će štititi njene interese i viziju regiona Zapadnog Balkana.

Stanković je ocenio da kao ključno pitanje ipak ostaje kvalitet rešenja koje će EU ponuditi kao i kredibilnost obećanja o perspektivi regiona u EU.

Sadašnje stanje stvari ne nudi razloge za optimizam, već obilje razloga za sumnju i oprez, rekao je Stanković.

"Dakle i relevantan posrednik/izaslanik i kvalitetno rešenje i najzad mogućnost kredibilnih uveravanja i pozitivnih koraka ka punoj integraciji ovog prostora u EU", kaže Stanković.

Dodaje da je nezahvalno procenjivati ko bi mogao da bude izaslanik u dijalogu.

Sigurno je, kaže, da će to biti ličnost koja ima političko utemeljenje u svojoj državi i EU, ali dovoljno autoriteta za pregovarače bilo u kontekstu mogućeg rešenja, bilo u sklopu neke ponude koja bi bila izneta Srbima i Albancima.

Nemačka i Francuska su, kako prenose mediji, započele razgovore o obnavljanju novog poglavlja dijaloga Beograda i Prištine i očekuje se da slede primer SAD imenovanjem posebnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu