Haradinaj: Ni na stolu, ni iza naših leđa, postignuta granica više nikada neće biti dirnuta

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je u Labu, u podujevačkoj opštini, „odao počast“ bivšim pripadnicima tzv. OVK, koje je nazvao herojima.

Izvor: Tanjug, Kossev
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Haradinaj je tokom vikenda boravio u dvema crnogorskim opštinama, Plavu i Gusinju, na "bratskim sastancima", kako je sam naveo.

"Na bratskom sastanku u Plavu i Gusinju. Od Skadra do Novog Pazara, mi smo braća, i oni koji se mole u džamiji i oni koji se mole u crkvi su moja albanska braća”, napisao je Haradinaj.

Pažnju medija je pre svega još jednom privukla Haradinajeva izjava o onom što vidi kao nepromenljivu kosovsku granicu.

Postignuta granica se ni na stolu ni izvan njega neće nikada više dirnuti, kazao je.

"Današnji dan sve obavezuje zbog skandiranja o slobodi i zbog našeg prava da živimo slobodno na Kosovu, koje je naš siguran dom, koji ima siguran prag. Ovde su vrata zatvorena, granica je zauvek nedodirljiva. Ni na stolu, ni iza naših leđa, niti ispred nas ono što je postignuto više se nikada neće dotaći“, rekao je Haradinaj.

Podujevo se inače nalazi u neposrednoj blizini onog što je po Briselskom sporazumu definisano kao integrisani granični prelaz Merdare, sa čije druge strane je centralna Srbija.

Za to vreme austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kako je ranije danas preneo Tanjug, kaže da će Austrija podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica.

"Naš stav je jasan: podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju, koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom reše u dijalogu“, objasnio je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu