EP od 30. septembra saslušava nove komesare

Komesari predloženi za novi sastav Evropske komisije od 30. septembra do 8. oktobra naći će se na saslušanju pred evropskim parlamentarcima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos//vlakoh
Foto: Depositphotos//vlakoh

Evropski parlament 23. oktobra glasa o novom timu Komisije, koja na dužnost stupa 1. novembra.

Indikativni kalendar saslušanja kandidata za evropske komesare utvrdila je konferencija predsednika, koju čine predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i lideri političkih grupa u Parlamentu.

"Evropski parlament je odlučan u nameri da garantuje najedmokratičniji i najtransparentniji proces izbora Evropske komisije. Kandidati za komesare će se suočiti sa temeljnim pitanjima o njihovim veštinama i podobnosti, kao i o njihovoj sposobnosti i spremnosti da se bave problemima građana i rade na programu koji je predstavila novoimenovana predsednica Ursula fon der Lajen", kaže predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Od 30. septembra do 8. oktobra na pitanja evropskih poslanika odgovaraće svih 27 komesara uključujući i predloženog šefa diplomatije EU Žozepa Borela.

Saslušanja će se odvijati po dva u jutranjem, popodnevnom i večernjem terminu. Konferencija predsednika Evropskog parlamenta bi 19. septembra trebalo da izađe i sa detaljnim planom koji komesar će kada i pred kojim parlamentarnim odborom odgovarati na pitanja poslanika.

Za 15. oktobar predviđen je sastank predsednika parlamentarnih odbora koji će proceniti ishode svih saslušanja i zaključke preneti Konferenciji predsednika koja bi do 17. oktobra trebalo da da finalnu ocenu, zaključi saslušanja ili po potrebi zatraži dalje korake.

U Evropskom parlamentu napominju da će dodatna saslušanja ili saslušanja alternativnih komesara, u slučaju da neko od predloženih komesara bude odbačen, biti održana 14. i 15. okotobra.

Evropski parlament bi 23. oktobra trebalo da na plenarnom glasanju u Strazburu da finalno "zeleno svetlo" za novi sastav Evropske komsije.

Izvori u Briselu napominju da je moguće da će i ovog puta Evropski parlament odbaciti nekog od predloženih komsara.

Podseća se da prilikom formiranja prethodne Evropske komisije 2014. godine, Evropski parlament nije dao podršku bivšoj slovenačkoj premijerki Alenki Bratušek koja je trebalo da dobije resor energetike.

Umesto nje, Sloveniju je u narednih pet godina u Evropskoj komisiji predstavljala komesarka Violeta Bulc, koja je dobila oblast transporta.

Pred nova saslušanja u Evropskom parlamentu spekuliše se da bi predloženi komesar za proširenje Laslo Tročanji mogao da ima najviše problema u razgovoru sa evropskim poslanicima, jer je bio ministar pravde Mađarske u vreme kada je mađarska Vlada donosila zakone koji su oštro kritikovani u Briselu.

Ukoliko Tročanji bude odbijen, moguće je da se resor susedstva i proširenja dodeli nekom od već rapoređenih komesara ili da se sačeka novi mađarski kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu