SDA usvojila sporne rezolucije: Cilj BiH republika, Sarajevo sa celom predratnom teritorijom

Delegati Kongresa SDA usvojili su večeras sve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom. Primarni cilj je Republika BiH.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53

Delegati Kongresa Stranke demokratske akcije BiH usvojili su novi statut, devet rezolucija, kao i Programsku deklaraciju kojom definišu političku poziciju i politiku SDA u narednom periodu.

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine", piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su podržali delegati.

Delegati su u okviru ove deklaracije usvojili i amandman vezan za Srebrenicu. Takođe, usvojena je i Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o podeli vlasti, regionalni nivo vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, istorijskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih evropskih principa i standarda za formiranje regija.

U ovoj rezoluciji navedeno je i da će SDA insistirati na uvođenju simetričnih rešenja u parlamentima entiteta, tj. insistirati na ustavnom pozicioniranju Doma naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske umesto sadašnjeg Vijeća naroda.

SDA će se zalagati i da ustavna reforma obuhvata i pravosuđe BiH na način da VSTV i pravosudni sistem na državnom nivou imaju eksplicitan ustavni status, te da se na nivou države uspostavi sudsko telo, Vrhovni sud BiH, koje će osigurati dosledno tumačenje zakona i usklađenost sudske prakse.

"Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagat ćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva s najmanje deset općina, u okviru šire regije", piše u Rezoluciji o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu.

Usvojen je i novi Statut SDA kojim se ograničava uticaj kadra u lokalnim sredinama. Ograničen je i broj mandata predsednika kantonalnih, gradskih i opštinskih odbora. Izmenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata.

Usvojenim rezolucijama definiše se politika stranke i u oblastima – Ustavna reforma i izborno zakonodavstvo; Vladavina prava, sigurnost i odbrana; Osnovni ciljevi ekonomske politike i politike razvoja; Načela i ciljevi spoljne politike, EU i NATO integracija; Očuvanje tekovina odbrane BiH od agresije u periodu 92-95. i pitanja statusnih prava boračkih kategorija; Obrazovanje, nauka, kultura, sport i mladi; Demografija i zaštita porodice; Održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, te Penziono i invalidsko osiguranje, socijalna zaštita, zdravstvo i radna prava. Izabran predsednik i potpredsednici stranke

Prethodno je na Kongresu SDA Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsednika stranke u naredne četiri godine.

Delegati sedmog Kongresa SDA izabrali su i nove potpredsednike SDA, koji će tako biti najuži saradnici Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu