Da li su notari opravdali očekivanja: Ministarka uverena da jesu

Beograd -- Povodom pete godišnjice od početka rada javnih beležnika u Srbiji, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da su notari opravdali očekivanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ JUSTIN LANE
EPA-EFE/ JUSTIN LANE

"Sa sigurnošću se može reći da su notari opravdali očekivanja, značajno rasteretili sudove i podigli pravnu sigurnost gradjana na viši nivo", navodi ona.

Ona je, piše u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije (JKS), istakla da se radi i na proširenju delokruga rada javnih beležnika pošto su, dodala je, do sada poslove obavljali savesno i odgovorno.

Posebno je istakla ulogu i napredak javnobeležničke profesije u prethodnoj godini kada je dosta toga promenjeno i od kada su beležnici dobili pristup mnogim registrima.

Prema njenim rečima, pred beležnicima je dosta izazova i u budućnosti, posebno u vezi primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Od vašeg rada i toga koliko profesionalno obavljate svoj posao, zavisi kakav će biti vaš ugled i budućnost javnog beležništva, a Ministarstvo će se svakako truditi da vam pruži svu potrebnu podršku", istakla je Kuburović.

Predsednik JKS Srbislav Cvejić istakao je da su beležnici uspeli da za pet godina postignu izvanredne rezultate i da se danas može konstatovati da je uvođenjem javnog beležništva unapređena pravna sigurnost građana Srbije.

Naveo je da su javni beležnici Srbije za pet godina, uradili 8.167.075 pravnih poslova za koje su nadležni.

"Od tog impozantnog broja pravnih poslova, najveći deo čine javnobeležničke overe kojih je bilo 6.705.983 i solemnizovane isprave kojih je bilo 871.768", dodao je Cvejić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnute su duple prodaje nepokretnosti i višestruko smanjen broj sudskih postupaka povodom sporova iz ugovornih odnosa.

U ovom trenutku, dodao je, u 198 javnobeležničkih kancelarija širom Srbije, pored 198 beležnika, zaposleno je još 1.226 osoba, među kojima je 69 javnobeležničkih pomoćnika, 90 javnobeležničkih saradnika, 450 pripravnika i 618 osoba koje obavljaju administrativne poslove.

Cvejić je ocenio da je značaj i uloga javnih beležnika naročito došla do izražaja donošenjem Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova kojim je propisano da javni beležnici, počev od 1. jula 2018. godine svoje isprave elektronskim putem dostavljaju katastru na upis.

"Na ovaj način dodatno je povećana pravna sigurnost građana, a takođe je smanjena i mogućnost upisa prava na osnovu falsifikovanih isprava", kazao je Cvejić.

Na Svečanoj akademiji, kojoj su prisustvovale zvanice iz pravosudnih organa Srbije i okruženja i delegacije notarskih organizacija i komora, uručene su Povelje zahvalnosti JKS Ministarstvu pravde, Visokom savetu javnih beležnika Francuske, Naočarskoj Komori SR Nemačke i javnom beležniku iz Francuske Stefanu Zečeviću.

Takođe, Povelje JKS uručene su i profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu Dejanu Đurđeviću, prvom predsedniku JKS Miodragu Đukanoviću i javnoj beležnici iz Beograda Nataliji Adžić.

Plakete JKS uručene su predstavnicima javnobeležničkih komora Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Austrije, Rumunije, Bugarske, Belorusije i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu