U Srbiji 1.711 divljih deponija, neke stare i do 53 godine

Na teritoriji 94 grada i opštine u Srbiji postoji 1.711 starih i divljih deponija, navodi se Izveštaju o upravljanju otpadom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photo/ sergioz
Ilustracija: Deposit photo/ sergioz

Izveštaj je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Prema podacima dobijenim od 97 jedinica lokalnih samouprava, na njihovoj teritoriji javna komunalna preduzeća organizovano odlažu otpad na 90 nesanitarnih deponija-smetlišta, koja su locirana na teritoriji 76 opština, navodi se u Izveštaju.

"To su uglavnom deponije kojima je u skladu sa Strategijom o upravljanju otpadom predviđeno saniranje i zatvaranje", ocenjeno je u Izveštaju.

U dokumentu je navedeno da kapacitet postojećih deponija- smetlišta je u većini opština već popunjen, dok značajan broj deponija ne zadovoljava ni minimum tehničkih standarda.

"Ne postoji kontrolisano odvođenje deponijskog gasa koji nastaje razgradnjom otpada u deponiji, što može dovesti do požara ili eksplozije, a procedne vode iz deponija se ne sakupljaju niti prečišćavaju, što ugrožava podzemne i površinske vode i zemljište zbog visokog sadržaja organskih materija i teških metala", navodi se u Izveštaju i dodaje kako ne postoje sistematski monitoring emisija, procednih voda i deponijskog gasa.

Starost deponija, navodi se, varira od četiri godine do 53 godine a oko 70 odsto aktivnih deponija - smetlišta nije predviđeno prostorno-planskim dokumentima i nema urađenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu "niti imaju potrebne dozvole".

Kako se navodi na divlja smetlišta, van kontrole opštinskih javnih komunalnih preduzeća, baca se oko 20 odsto generisanog komunalnog otpada u Srbiji.

"Glavni izazovi upravljanja otpadom u Srbiji još uvek se odnose na obezbeđivanje dobre pokrivenosti i kapaciteta za pružanje osnovnih usluga, kao što su sakupljanje, transport i sanitarno odlaganje otpada", navodi se u Izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu