Sud u Hagu odbio zahtev generala Krstića za prevremeno oslobađanje

Hag -- Međunarodni sud u Hagu odbio zahtev generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića za prevremeno oslobađanje izdržavanja kazne od 35 godina zatvora.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/MARTIJN BEEKMAN
EPA/MARTIJN BEEKMAN

Krstića je na tu kaznu osuđen zbog podržavanja i pomaganja genocida u Srebrenici.

U danas objavljenoj odluci, Karmel Ađijus, predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, naglasio je da je uslov za prevremeno oslobađanje osuđenika to da su izdržali dve trećine kazne.

Dve trećine kazne general Krstić izdržaće tek 28. marta 2022, precizirao je sudija Ađijus, zaključujući da Krstić ne ispunjava uslove za prevremeno oslobađanje.

Krstić je zahtev sudu u Hagu podneo na osnovu zakona u Poljskoj, gde izdržava kaznu, a po kojem je stekao pravo na prevremeno oslobađanje.

Haški sud, međutim, ima primat u odlučivanju, budući da je osudio Krstića.

Generala Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa VRS, apelaciono veće Haškog tribunala je 19. aprila 2004. pravosnažno osudilo na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici progon i ubistva srebreničkih Muslimana u julu 1995.

Pravosnažna presuda generalu Krstiću prva je u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je VRS u Srebrenici počinila genocid.

Tom presudom bila je smanjena kazna od 45 godina zatvora, koju je 2001. Krstiću izreklo prvostepeno veće Tribunala. Prvostepenom presudom, general Krstić bio je osudjen za počinjenje genocida, ali je apelaciono veće taj deo presude preinačilo.

Generala Krstića uhapsile su medjunarodne snage u BiH, 2. decembra 1998.

Posle pravosnažne presude Tribunala, Krstić je 2004. bio upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne.

U britanskom zatvoru, generala Krstića su nožem napali i ranili muslimanski zatvorenici, zbog čega je 2013. prebačen u Poljsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu