Sprečen ulazak delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku, "Srbi ne bi smeli da ćute"

Delgaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka
Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka

Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu odbrane, delegacija je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovackih novomučenika i bila je najavljena.

Na granici, na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, istuču u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavaje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali shvru i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je delegaciji Vojske Srbije zabranjeno da uđe u Hrvatsku i poručio da bi hrvatska država za to morala da se izvini i da kaže da sa time nema ništa.

"Hrvatska država bi za ovo morala da se izvini, Hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasni kako je moguće da sprečavate ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi?", rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodao je da ne zna da li će svet ćutati na to što se danas desilo, da "verovatno hoće", ali da Srbi "ne bi smeli da ćute".

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je delegacija na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavljena da će prisustvovati manifestaciji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i da je na njoj trebalo da učestvuje po zvaničnom pozivu episkopa pakračko-slavonskog SPC Jovana Ćulibrka.

"Kršeći sva moralna i zakonska načela Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje", piše u saopštenju ministarstva.

Navodi se da je članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su putovali u civilnoj odeći, zatraženo da izađu iz vozila, izvršen pretres stvari i uzeti pasoši na dodatno skeniranje.

Formalni razlog odbijanja je da "nema odgovarajuće dokumentacije kojom bi opravdao svrhu i uvete svog boravka - dokazi za putovanja iz drugog", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu