Stanišićev svedok: Crvene beretke paravojska za pljačku, ne SDB Srbije

U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, svedok odbrane Nebojša Bogunović tvrdio je da "crvene beretke" nisu bile SDB Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: B92, arhiva
Foto: B92, arhiva

Pročitajte još:

"Frenki bio komandant, Jovica šef, a vrata Miloševića..." Ko su bili Simatović i Stanišić?

U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, svedok odbrane Nebojša Bogunović tvrdio je da "crvene beretke" koje su početkom 1993. operisale u istočnoj Bosni, nisu bile u sastavu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, kao što tvrde tužioci.

U odbranu prvooptuženog Stanišića, Bogunović, tadašnji prupadnik MUP Srbije, izjavio je da su "crvene beretke", koje je u operacijama oko Skelana predvodio Radojica Božović, zapravo bile paravojska formirana na teritoriji BiH isključivo radi pljačke.

Po optužnici, Božovićeva jedinica je, kao i sve druge "crvene beretke", bila u sastavu SDB Srbije tokom celog rata u Hrvatskoj i BiH, gde je počinila zločine nad nesrpskim civilima.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i operativac Službe Simatović optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Svedok Bogunović negirao je i navod optužnice da je Božovićeva jedinica bila obučavana u objektima MUP Srbije na Tari, gde je on bio u to vreme.

"Ova grupa je formirana za lične potrebe, na teritoriji BiH, nikada ih isam video na Tari", rekao je Bogunović, rekavši da su je činili bivši "nezadovoljni policajci i vojnici i kriminalci",

Stanišićev branilac sugerisao je da je Božovićeva jedinica bila u sastavu Vojske Republike Srpske, a svedok je rekao da su "izbegavali svaku komandu" da bi lakše pljačkali.

"Ja i dalje živim skromno, a gospoda, koja se ovde spominju, žive u vilama. Odakle?", upitao je Bogunović.

On je ostao pri iskazu da Božović nije bio pripadnik SDB Srbije i pošto mu je branilac Džordaš pokazao "navodni" dokument same Službe u kojem to piše.

Svedok je sugerisao da je taj dokument lažan zato što na njemu nije pečat MUP Srbije i "nije zaveden",

"To je dokument za prikrivanje šverca i za manipulaciju", zaključio je Bogunović.

Radojica Božović je javnosti postao poznat iz filma sa proslave godišnjice Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije, u maju 1997. u Kuli, koji su haški tužioci više puta prikazali tokom različitih suđenja,

Prilikom smotre, Božović je tadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću bio predstavljen kao "pukovnik" i jedan od "veterana" Jedinice,

"Zdravo, Božoviću, čitao sam tvoje izveštaje", rekao je Milošević, prilikom rukovanja.

Svedoka Bogunovića u sredu će unakrsno ispitivati tužioci,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu