Odalović: Da otvore arhive, ima informacija o nestalima

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, izjavio je da su mnoge arhive zatvorene, da u njima verovatno postoji dosta informacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printskrin: B92, arhiva
Printskrin: B92, arhiva

Rekao je da bi situacija po pitanju potrage za nestalim licima bila značajno bolja kada bi sve države i međunarodne organizacije otvorile arhive.

"Zagreb je zatvorio svoje arhive, gde su arhive iz Prištine, Sarajeva, Haga, OEBS- a takođe...Postoje arhive koje nisu, ili su delimično otvorene, a u kojima verujem da postoji stahovito mnogo informacija", rekao je Odalović za Tv Pink.

Govoreći o tome što se Priština protivi preuzimanju posmrtnih ostataka nekih porodica i predaju porodicama u Crnoj Gori, on je kazao da u ovom momentu u Prištini postoji unutrašnji haos i pozicioniranje za izbore.

"Tužilštvo koje obavlja istrage za zločine počinjene na KiM skrenulo je pažnju da neke istrage koje se vode, a jedna od njih je zona Drenica, ukazuju da se mogu očekivati prve optuznice, a tu je bio jedan od najtežihg zločina" rekao je Odalović.

Kako je rekao, to je bila komandna zona Ramuša Haradinaja i njegove brigade.

"To je nešto što dodatno uznemirava ratnu kolaciju, a oni koji bi trebalo završe proces, to trenutno ne rade" rekao je Odalović.

Pre nekoliko meseci identifikovana su tela porodica Petrović i Šutaković.

"Verujem da ćemo tokom ove nedelje završiti priču, kako bi porodica Šutaković mogla da preuzme posmrtne ostatke", rekao je on.

Kako kaže, radna grupa koja je u kontiniitetu učestvovala u razrešenju sudbine preko 3.000 nestalih lica sa prostora KiM i dolazila je u situaciju da se ceo mehanizam dovodi u pitanju i da Međunarodna zajednica nema snage da poces sprovede do kraja i da Euleks nije završio svoj deo posla.

Radna grupa je kaže Odalović, dala mnogo zahteva na kojim lokacijama bi još trebalo da se pretražuje.

"Šta mi znamo o nestalima u Oluji, kad je srpska vojska i policija morala napustiti taj prostor, šta znamo o Žutoj kući što se dešavalo pod punim mandatom međunarodne misije, i pred njihovim očima", upitao je Odalović.

Nekadašnji šef Kordinacionog tela za KiM Nebojša Čović rekao je da međunardona zajednica žzeli da ovu temu "gurne pod tepih", zataška problem i minimizira zločine.

"Pod njihovim mandatom vojnim i civilnim dogodili su se najteži zločini na teritoriji KiM", ukazao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu