Kosovska skupština raspuštena za pola sata, na potezu Tači

Priština -- Poslanici skupštine Kosova izglasali su raspuštanje tog tela. Za raspuštanje je glasalo 89 poslanika, dvoje je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Izvor: B92, Tanjug, Kossev
Podeli

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici, prenose prištinski mediji.

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijer, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine, prenosi portal Kosev.

Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Parlamentarne stranke nisu prihvatile inicijativu Tačija da se nastali vakuum premosti izborom novog mandatara. Sednica na kojoj je raspušten parlament trajala je svega 30 minuta, a nakon što su se šefovi poslaničkih grupa izjasnili da o toj temi nema rasprave.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije Interpol.

Sednici koja je zakazana početkom meseca je prethodilo više nedelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore - 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, kosovski predsednik je već odabrao poslednji.

Ocenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, izneo je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu