Nemačka prihvatila decu terorista

Damask -- Četvoro dece čiji su nemački roditelji bili u terorističkoj Islamskoj državi u Siriji, među kojima je bolesna beba, predato je danas Nemačkoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depostphotos/ Lucidwaters
Ilustracija: Depostphotos/ Lucidwaters

Dvoje od četvoro nemačke dece su siročići.

Informaciju su saopštili nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas i kurdska administracija na severoistoku ratom zahvaćene zemlje. Deca su bila u kampovima u Siriji sa još 70 hiljada žena i dece, od kojih su mnogi stranci, a svi su došli sa teritorija koje je kontrolisala takozvana Islamska država.

Jedno od dece je šestomesečna bolesna beba, čija je majka dala odobrenje kurdskim vlastima da je predaju Nemačkoj. Deca su predata na granici Sirije sa Irakom, u prisustvu zvaničnika nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izrazio je zahvalnost što četvoro dece više nije u Siriji i najavio da će Nemačka nastaviti da radi na tome da još dece izađe iz te zemlje. "To su većinom vrlo mala deca, a njihov smeštaj je daleko od dobrog. Oni nisu odgovorni za ono što su radili njihovi roditelji", rekao je Mas.

Nemačka je poslednja evropska država koja je počela da sprovodi repatrijaciju dece čiji su roditelji militanti Islamske države. Ta zemlja je preuzela pojedinu decu pripadnika Islamske države osuđenih u Iraku, ali ovo je prvi put da je preuzela decu iz Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu