Sirija bombardovala turska oklopna vozila, poginula tri civila VIDEO

Ankara -- Turski vojni konvoj napadnut je danas na putu ka jednom od svojih posmatračkih punktova na severozapadu Sirije, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Izvor: Beta, Tanjug, Novosti/RT/B92
Podeli
Foto: Tanjug/Thiqa News Agency via AP
Foto: Tanjug/Thiqa News Agency via AP

U tom napadu poginula su tri civila, a ranjeno je još 12 osoba, prenosi Rojters.

Ministarstvo je navelo da napad predstavlja kršenje sporazuma i saradnje Ankare i Rusije, kao i da je Moskva bila unapred obaveštena o turskom konvoju.

Prethodno je sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je turski konvoj oklopnih vozila sa municijom ušao u Siriju i da se kreće ka Han Šeihunu, poslednjem uporištu pobunjenika do kojeg je ranije stigla sirijska vojska u ofanzivi. Damask je optužio Ankaru za kršenje suvereniteta Sirije.

Prema navodima opozicionih aktivista, kretanje konvoja zaustavljeno je vazdušnim udarima.

Nije jasno da li su konvoj gađali avioni sirijske vlade ili Rusije, ali najnovija situacija označava eskalaciju tenzija u Idlibu, gde sirijske snage vode ofanzivu na poslednje uporište pobunjenika.

Privatna turska agencija DHA objavila je da su avioni sirijske vlade gađali rutu kojim se kretao turski vojni konvoj koji je nosio oklopna vozila i personal.

Kako javlja televizija NTV, velika kolona oklopne tehnike se kretala između turskih kontrolnih punktova sedam i devet u Idlibu. Prebacivanje oružja je bilo neophodno jer se deveti punkt našao u centru ofanzive sirijske vojske. Granate su pale u blizini oklopne tehnike.

Kolona se zaustavila kako bi izbegla gubitke. Turska komanda je na lice mesta poslala dronove.

Ranije je sirijska državna televizija, pozivajući se na Ministarstvo inostranih poslova, saopštila da se turska oklopna vozila kreću ka Han Šejhunu, gde sirijska vojska vodi borbu sa teroristima Nusra frona.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se veruje da je vazdušni udar kod auto-puta kojim se kretala turska vojska, izvela Rusija primoravši konvoj od 25 turskih vozila da se zaustavi.

Turska ima 12 posmatračkih punktova u i na obodu provincije Idlib, navodi AP.

Turska poslala vojni konvoj u Siriju, u Damasku besni

Foto: Tanjug/Thiqa News Agency via AP
Foto: Tanjug/Thiqa News Agency via AP

Damask je osudio upućivanje turskog vojnog konvoja na jug provincije Idlib, dan posle ulaska sirijskih snaga u ključni grad te provincije Han Šeikun.

"Turska vozila natovarena municijom kreću se ka Han Šeikunu da bi pomogli teroristima (...), što je još jedna potvrda da turski režim pruža podršku terorističkim grupama", rekli su izvori u sirijskom ministarstvu spoljnih poslova, prenosi agencija Sana.

Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila je da su ruske i sirijske snage izvele napade nedaleko od konvoja da bi sprečile turske snage da nastave put.

U Idlibu i okolnim područjima boravi oko tri miliona civila, a teritoriju kontrolišu pobunjenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu