Kralj poručio Kušneru: Mirovni plan mora da uključi državu Palestinu

Aman -- Jordanski kralj Abdulah Drugi pozvao je na osnivanje nezavisne države Palestine na sastanku u Amanu sa Džaredom Kušnerom.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/JORDANIAN ROYAL PALACE
EPA-EFE/JORDANIAN ROYAL PALACE

Kralj Abdulah Drugi i visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner, razgovarali su o kontroverznom američkom planu za izraelsko-palestinski mir na početku Kušnerove turneje po Bliskom istoku.

Oni su diskutovali o "naporima da se reši izraelsko-palestinski sukob", navedeno je u dvorskom saopštenju.

Nakon posete Jordanu, Kušner je otputovao u Izrael, gde će se večeras sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom.

Kušner je u junu na konferenciji u Bahreinu predstavio ekonomske aspekte plana kojim se predviđa ulaganje 50 milijardi dolara u stagnirajuću palestinsku ekonomiju.

Do sada, međutim, nisu objavljeni delovi plana koji se tiču ključnih pitanja kao što je potencijalno nezavisna palestinska država, kontrola Izraela nad Zapadnom obalom, sudbina Jerusalima i takozvano pravo na povratak Palestinaca u domove iz kojih su pobegli ili su oterani nakon stvaranja jevrejske države 1948. godine.

Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, a njegov zet Kušner je nagovestio da se u planu ne pominje palestinska država.

Palestinci su ekonomski deo plana glatko odbacili, označivši ga kao pokušaj da budu podmićeni da se odreknu svojih prava.

Za vreme sastanka sa Kušnerom kralj je naglasio potrebu da se "postigne pravedan i trajan mir kako bi se osiguralo osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom, koja će živeti u miru i bezbednosti pored Izraela", naveo je predstavnik dvora.

Jordanski monarh je rekao da svaki mirovni plan mora biti zasnovan na rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države. To rešenje podržava veći deo međunarodne zajednice.

Jordan i Egipat su jedina dva arapska suseda sa kojima je Izrael sklopio mir.

U Jordanu živi 9,5 miliona stanovnika, a više od polovine je palestinskog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu