Tahiri pisao ministarki, advokat samouvereno očekuje oslobađanje

Priština -- inistar pravde privremenih prištinskih institucija Abelard Tahiri obratio se pismom ministarki pravde Severne Makedonije Renati Deskoskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: GettyImages/Kael Alford
Ilustracija: GettyImages/Kael Alford

Tahiri je uputio zahtev Deskovskoj da se pusti na slobodu Tomor Morina, bivši pripadnik tzv. OVK koji je u Severnoj Makedoniji uhapšen po međunarodnoj poternici.

Tahiri je u saopštenju koje je preneo prištinski "Fakte.plus" naveo da je zatražio razmatranje pravnih aspekata i drugih okolnosti za puštanje Morine, koji je uhapšen na teritoriji Severne Makedonije 24. jula na osnovu međunarodne poternice koju su izdale srpske vlasti.

On tvrdi da je "postala besmislena i krajnje iracionalna politička praksa, progon koji Srbija i dalje vrši nad našim građanima međunarodnim hapšenjima, a cija osnova u velikoj meri potice iz zloglasnog Miloševićevog režima".

Tahiri smatra da za Morinom izdata međunarodna poternica "zasnovana na nepostojećoj nadležnosti nad Kosovom".

Govoreći o poternici koja je izdata na zahtev Srbije, Tahiri je rekao da je "put države koja teži EU i praktikuje doktrinu progona nad slobodnim građanima susedne zemlje put je koji vodi u ćorsokak".

Prema Tahirijevim rečima, Evropska unija mora da izvrši pritisak na Srbiju da se ova praksa prekine, dodajući da "Priština neće ostati ravnodušna prema ovom pitanju".

Morinu je prošle srede severnomakedonska policija uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije, po kojoj se sumnjiči za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na KiM, i njemu je određen pritvor do 30 dana.

Advokat očekuje da će Morina u četvrtak biti pušten iz pritvora

Naser Raufi, advokat bivšeg pripadnika tzv. OVK, Tomora Morine, očekuje da će njegov branjenik biti u četvrtak pušten iz pritvora, uprkos, kako kaže, zahtevu Srbije za njegovo izručenje, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Raufi kaže da očekuje pozitivnu presudu skopskog suda po njegovom zahtevu.

Nakon hapšenja Morine prošle sedmice po poternici Srbije, koja ga tereti za zločine nad srpskim civilima tokom poslednjih sukoba na kosovskoj teritoriji, Sud u Skoplju je bivsem pripadniku tzv. OVK iz Ðakovice, odredio pritvor od 30 dana.

Raufi kaže da je ponovljeni zahtev za oslobađanje Morine predao juče i da sada čeka presudu suda koji mu je odredio pritvor.

Raufijev prethodni zahtev za puštanje Morine na slobodu odbijen je pre dva dana sa obrazloženjem da je "strani državljanin" i da postoji mogućnost od bekstva, a on je tom prilikom rekao da se čeka "od Beograda da preko Interpola dostavi dokaze koje ima u vezi sa zahtevom za izručenje Morine".

Avokat Morine smatra da bi njegov klijent sada mogao biti pušten iz pritvora uz posebne zaštitne mere.

“Mislim da se sa ovom dinamikom razvoja situacije koja je zaista ubrzana , pritvor Morini sutra biti ukinut”, rekao je Raufi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu