Iran saopštio: Otkrili smo CIA špijune u zemlji, sledi smrtna kazna; Čeka se reakcija SAD

Teheran -- Iranske vlasti saopštile da su otkrile špijunsku mrežu CIA agenata koji su "vršljali" po Iranu, prenela je poludržavna iranska agencija Fars.

Izvor: B92
Podeli
EPA/EFE Olivier Douliery/POOL
EPA/EFE Olivier Douliery/POOL

"Velika američka sajber-špijunska mreža kojom rukovodi CIA otkrivena je u Iranu. Nekoliko agenata je uhapšeno", saopštio je jedan zvaničnik iranske obaveštajne agencije, a preneo Rojters i Sputnjik internešenel.

Agencija Fars je prenela da je taj zvaničnik izjavio da je identifikovano 17 špijuna CIA, a da je nekoliko njih osuđeno na smrt. Nije jasan broj osuđenih, a neke agencije su prenela da je reč op bar jednom špijunu CIA.

Sputnjik internešenel je preneo da je u junu već ubijen jednog od uhapšenih "špijuna". Reč je o Džalalu Hadž Zvaru, koji je navodno sarađivao sa CIA a radio je u iranskom ministarstvu odbrane.

Takođe, objavljeno je i da je ta akcija Irana pokrenuta u junu i da su s Teheranom na otkrivanju tajnih agenata CIA bili angažovani i obaveštajci drugih zemalja, ali se ne navodi kojih.

Očekuje se reakcija SAD, koja je s Iranom već mesecima u sve većem i većem sukobu, najpre oko povlačenja Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, a zatim i oko "igre" sa napadnutim i zaplenjenim tankerima u Persijskom zalivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu