Pravosnažno: Holandija delimično kriva za smrt 350 Srebreničana

Hag -- Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku po kojoj je Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenosi Klix.ba.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA/EFE STR
EPA/EFE STR

Pročitajte još:

Tromp: Smanjena odšteta Holandiji, a svet uskraćen za istinu o odgovornosti Srbije

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost isterani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani, podseća taj portal.

Današnja presuda je konačna, odnosno pravosnažna presuda najvišeg sudskog organa u Holandiji, a donesena je nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

I tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u razmeri od "30 odsto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi ubijeni uspeli da prežive i da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Klix.ba ističe da je tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona, stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna da isplati odštetu porodicama žrtava, ali sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine, kada je
Vojska Republike Srpske ušla u Srebrenicu. Građani su potom zatražili zaštitu u bazi holandskog bataljona UN-a, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila zaštićena zona UN.

Zaštita im nije pružena, deca i žene su odvojeni od muškaraca nakon čega su poslati na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, a muškarci su zadržani i usledila je masovna likvidacija zatečenih, ali i onih koji su naknadno zarobljeni prilikom bežanja prema slobodnoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu