Ukinuta presuda za zločine nad Srbima

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu, kojom su Mustafa Đelilović i još sedmorica Bošnjaka osuđeni na ukupno 60 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit/belchonock
Ilustracija: Deposit/belchonock

Oni su bili osuđeni na zatvor za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima Silos, Krupa i Osnovnoj školi "9. maj" , na području Hadžića.

Glavni pretres biće ponovo održan pred Apelacionim većem. Više od dve decenije srpski logoraši čekali su sudsku pravdu, da bi onu koju im je 5. jula prošle godine isporučio Sud BiH, dočekali s ogorčenjem.

Za hapšenja i zatvaranja oko 500 Srba, među kojima su bili maloletni, žene, starci - zlostavljanja i premlaćivanja, izgladnjivanja i odvođenja na prinudni rad, gde su maltretirani i ubijani, osmorica optuženih osuđeni su na kazne od svega pet do 10 godina.

Godinu kasnije, prvostepena presuda je ukinuta. Uvažena je žalba Tužilaštva BiH, ali i žalbe odbrane dvojice optuženih Mustafe đelilovića i Halida Čovića, potvrđuje Čovićeva odbrana, prenela je RTRS.

Glavni pretres biće ponovo održan, i to pred većem Apelacionog odeljenja Suda BiH, odnosno sudijama koje su i ukinule prvostepenu presudu.

Vinko Lale, bivši logoraš u "Silosu" i sekretar Udruženja logoraša regije Birač-Bratunac, naveo je da očekuju da drugostepeno apelaciono veće donese pravičnu presudu i da kazna od 60 godina u prvostepenoj presudi bude povećana, kako bi žrtve na kraju buile zadovoljne presudom i dobile satisfakciju.

Nadaju se srpski logoraši da je prvostepena presuda oborena na osnovu žalbe Tužilaštva, te da će u ponovnom postupku biti uvaženi dokumenti i činjenice, propuštene u prvostepenom.

Lale je istakao da su oni ukazali na neke nedostatke u prvostepenom procesu i da je očekivano da Sud treba da preispita njihovu žalbu i uzme u obzir te podatke i činjenice.

"Jer, u ovom slučaju bila je očita povreda činjeničnog stanja u samom procesu", rekao je Lale. Isticali su u više navrata srpski logoraši da je na optuženičkoj klupi za "Silos" trebalo da bude mnogo više ljudi, nadali se da bi ovaj predmet mogao otvoriti mogućnost za nastavak istraga i nove optužnice. Prema njihovim podacima, kroz ovaj logor prošlo je blizu 700 osoba, dok su direktno ili indirektno u "Silosu" i oko njega ubijena i umrla 24, odnosno 28 logoraša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu