Slovenija bi uskoro mogla da bude opasana žicom

Zagreb -- Slovenija je burno reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njih ta susedna država uskoro mogla opasati žicom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov

Od sutra bi na terenu trebalo da počnu da deluju zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako dosad nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja, prenosi hrvatski Večernji list.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri meseca pokažu neuspešnim i neefikasnim, Italija ce postaviti, kako se to kaže, tehničke prepreke na granici sa Slovenijom.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Ðulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da “smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” te kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad. U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je reč o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca.

"Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici", kazali su oni, prenosi Večernji.

Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog suseda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Slovenija je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu