Sirija: Nove žrtve u Homsu

Sirija -- Opservatorija za ljudska prava objavila da je u Homsu stradalo još 50 žrtava - žena i dece. Nacionalni savet Sirije traži sednicu Saveta bezbednosti UN.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Opozicioni Nacionalni savet Sirije zatražio je održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je objavljeno da je u Homsu ubijeno skoro 50 žena i dece. „Savet je u kontaktu sa svim organizacijama i zemljama koje su prijatelji sirijskog naroda, kako bi se održala vanredna sednica Saveta bezbednosti UN“, piše u saopštenju Saveta.

Opozicioni Nacionalni savet Sirije zatražio je održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je objavljeno da je u Homsu ubijeno skoro 50 žena i dece.

„Savet je u kontaktu sa svim organizacijama i zemljama koje su prijatelji sirijskog naroda, kako bi se održala vanredna sednica Saveta bezbednosti UN“, piše u saopštenju Saveta.

Nacionalni savet Sirije (NSS) navodi da je u masakru u četvrtima Karm al-Zejtun i Al-Adavije u Homsu ubijeno skoro 50 žena i dece.

Državna sirijska televizija je takođe objavila da je u Homsu nađeno najmanje 47 tela žena i dece, ali izveštava da su masakr počinile „terorističke bande“.

Prema zvaničnom izveštaju, za krvoproliće u Homsu su odgovorni članovi „naoružane terorističke bande“, koji su kidnapovali i ubili stanovnike Homsa, a snimak su prikazale da bi izazvale reakcije međunarodne zajednice protiv Sirije.

Aktivista Generalne komisije sirijske revolucije Hadi Abdalah kaže da su nađena tela 26 dece i 21 žene - neki su bili zadavljeni, a neki - zaklani.

„Nekoliko dece je ubijeno udarcima tupim predmetima u glavu, dok je više žena silovano pre nego što su ubijene“, opisuje Hali Abdalah, koji tvrdi da su to učinile jedinice sirijske vojske lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu.

U Opservatoriji za ljudska prava Sirije, čije je sedište u Londonu, tvrde da su ova ubistva izvela režimska grupa poznata pod nazivom „šabiha“, koja navodno igra glavnu ulogu u obračunima sa aktivistima opozicije.

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta 2011. godine, kada je počela pobuna protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, poginulo je skoro 8.500 ljudi.

SANA: Napad na naftovod

Oružana grupa izvršila je napad na naftovod kojim se dizel gorivo transportuje iz sirijske provincije Homs u Hamu, javlja državna novinska agencija SANA.

Iznad naftovoda se mogao videti oblak dima, a nadležne službe pokušavaju da ga poprave.

Naftovodi su česta meta napada od izbijanja pobune protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada pre godinu dana.

Opozicija optužuje vladine snage da one, u stvari, sabortiraju naftovode kako bi sprečile dopremanje naftnih derivata u opozicione gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 330 idi na stranu