Avganistan: Angela Merkel u poseti

Mazar-i-Šarif -- Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u nenajavljenu posetu Avganistanu. Poseta počela u strogoj tajnosti, i ograničena samo na Mazar-i-Šarif.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Kancelarka Angela Merkel je od planirane malo duže posete, uspela da obiđe samo nemačke vojnike ISAF-a u Mazar-i-Šarifu.

Portparol nemačke kancelarke navodi da je ona planirala da poseti i Kunduz u provinciji Balć, gde su takođe smešteni nemački vojnici u sastavu međunarodne koalicije koju predvodi NATO, ali da je morala da odustane od te ideje zbog velikih snežnih padavina u tom delu Avganistana.

Kancelarka Angela Merkel je rekla da stanje u Avganistanu još nije stiglo do tačke kada Nemačka može da kaže: „Povući ćemo se danas“.

„Zato ne mogu da kažem da ćemo u tome uspeti do 2013/2014. godine. Postoji volja, mi to želimo i radimo u tom pravcu“, objašnjava kancelarka Angela Merkel.

U Avganistanu nemački Bundesver (Bundeswehr) ima svoju najveću misiju sa blizu blizu 5.000 vojnika.

Angela Merkelova je te vojnike, prvi i poslednji put posetila u decembru 2010. godine. Tada je misiju označila imenom „ratna“.

Poseta savezne kancelarke Angele Merkel nemačkim vojnicima u sastavu ISAF-a odvija se samo jedan dan posle pokolja 16 u civila u oblasti Kandahar, za šta su talibani najavili osvetu (v. Talibani najavili osvetu za pokolj).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 330 idi na stranu